Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Seyran, Suna, Pelin czy Asuman? Zdecyduj, która aktorka jest najlepsza!

Seyran, Suna, Pelin czy Asuman? Zdecyduj, która aktorka jest najlepsza!

Susza zjada polską marchew. Produkcja o 30 procent w dół, rośnie za to import

Susza zjada polską marchew. Produkcja o 30 procent w dół, rośnie za to import

Polecamy

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

„Piłkarskie Orły” na półmetku kwietnia. Dwaj liderzy w regionie kujawsko-pomorskim

„Piłkarskie Orły” na półmetku kwietnia. Dwaj liderzy w regionie kujawsko-pomorskim

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach

Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach