Obejrzyj wideo: Powstała Toruńska Rada Kobiet
Kilogram szynki parzonej: 73 zł. Kiełbasa biała parzona: 48 zł za kilogram. Coś tańszego? Parówki za 42 zł. Miks serów: 82 zł za kilogram. Baranek z masła? Proszę bardzo! Tyle że zapłacić trzeba za niego 23 zł (250 gr). Oj, słoną cenę ma w tym roku regionalna jakość.
Urząd Marszałkowski zachęca: zamawiajmy na Wielkanoc online i odbierajmy w Toruniu
Smakołyki prosto od lokalnych producentów można kupić w sklepie internetowym "Lokalna Żywność z Kujaw i Pomorza". Okienko zakupowe jest otwarte, a zamówienia można składać do 3 kwietnia (do godziny 12). Odbiór zamówień: 6 kwietnia w trzech lokalizacjach w Toruniu. Istnieje również możliwość skorzystania z dostawy do domu na terenie Torunia w cenie 20 zł, a zakupy powyżej 200 zł zostaną dostarczone bezpłatnie.
- Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych w naszym sklepie internetowym każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek - zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Polecamy
Zamówione produkty będą gotowe do odebrania w czwartek 6 kwietnia w jednym z trzech miejsc w Toruniu:
- *na trzecim piętrze (w bufecie) Urzędu Marszałkowskiego przy placu Teatralnym 2 (od 14.30 do 16)
- *w budynku Urzędu Marszałkowskiego przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie 73 w sali numer 16 (od14.30 do 16.30)
- *w auli głównej UMK przy ulicy Jurija Gagarina 11 (od 15 do 16).
Co ważne, produkty od początku do końca powstają w jednym gospodarstwie. Jest to przykład wdrażania idei krótkiego łańcucha produkcji żywności. Zamówienia są zbierane odpowiednio wcześniej, aby dostawa mogła odbyć się bezpośrednio po zebraniu lub wytworzeniu produktów.
-Dzięki temu są one najświeższe, co zapewnia najwyższą jakość. Produkty są dostarczane w ekologicznych torbach wielorazowego użytku, a mleko sprzedawane w butelkach zwrotnych. Zakupy na portalu Lokalnej Żywności to także wsparcie lokalnego biznesu - podkreśla Beata Krzemińska, rzeczniczka marszałka.
Polecamy
Dodajmy, że rolnicy, którzy chcą dołączyć do grona dostawców, nadal mogą zgłaszać się za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres [email protected]. Źródłem finansowania projektu są grant Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i budżet województwa. Projekt jest realizowany przez marszałkowski Regionalny Ośrodek Edukacji Rolniczej w Przysieku.
Sprawdzamy ceny. Wysoka jakość w tym roku kosztuje naprawdę dużo...
Niestety, oferowane przez lokalnych producentów towary są drogie. Kosztuje, po pierwsze, jakość, bo powstają z najlepszego gatunku surowca. Swoją cenę ma też sposób ich wytwarzania: tradycyjny, nieprzemysłowy. Poza tym regionalnych wytwórców także dotknęły rosnące koszty produkcji, jak innych producentów żywności.
Sprawdziliśmy ceny w sklepie "Lokalna żywność". Szczególnie drogie są wędliny i inne mięsne przetwory. Przykłady? Kilogram szynki parzonej: 73 zł, kilogram kiełbasy białej parzonej: 48 zł, kilogram schabu parzonego: 67 zł, kilogram parówek wieprzowych: 42 zł, a niecałe 800 gramów fileta z indyka - 56 zł. Litrowy słoik eko-bigosu natomiast oferowany jest za 34 zł.
Wielkanocny baranek z masła (250 gr) kosztuje 23 zł. Zestaw serów natomiast (miks) oferowany jest klientom w cenie 82 zł za kilogram. Coś tańszego? Przecież pomidorowy w słoiku za 24 zł (900 gr), kiszone buraczki w słoiku za 18 zł (900 ml).
Swoją cenę mają też tutaj oferowane twarogi i jogurty, wypieki, miody, konfitury, a nawet przyprawy. Za torebki ziół (40 gr) takich jak majeranek, tymianek czy cząber zapłacić trzeba 8 zł. Za słoik miodu natomiast (1100 gr) - w zależności od rodzaju i wytwórcy - od 48 do 88 zł.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?