- Uwielbiam coś, do czego zainspirował mnie turecki ajwar, ale robię go na swój sposób. Różnokolorową paprykę, bakłażan, cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię - zaleca Wioletta Dąbrowska. - Gdy warzywa stracą połowę wody, dodajemy pomidory lub koncentrat i rozgnieciony czosnek. Na koniec dodajemy sproszkowany kminek, kozieradkę, pieprz cayenne (chili). Do tego w ziarenkach czarnuszkę, czarną gorczycę, na koniec doprawiamy solą. Znakomicie smakuje na podgrzanej bułce lub chlebie. Może być przystawką lub dodatkiem do mięs.
Pani Wioletta czuje się w kuchni doskonale. Lubi łączyć smaki oraz kosztować zupełnie nowych potraw. Jej kulinarne zdolności chwalą także goście, którym często serwuje różnego rodzaju przysmaki.
- Ostatnio w sezonie gruszkowym przygotowałam na patelni białą kiełbasę z cebulą w plastrach, kawałkami ziemniaka i gruszką. Wszystko posypane dużą ilością kurkumy z dodatkiem carry, żeby było bardziej ostre. Na koniec dodałam trochę soli. Goście się zajadali - przyznaje rzeczniczka toruńskiej policji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?