Lubisz masło orzechowe? Sprawdź, co dzieje się z organizmem po jego zjedzeniu!
Masło orzechowe – składniki odżywcze
Masło orzechowe składa się z następujących składników odżywczych (2 łyżki – 32g):
* kalorie – 190,
* tłuszcz – 16 g,
* sód – 140 mg,
* błonnik – 2 g,
* cukry – 3 g,
* białko – 7g.
Masło orzechowe ma stosunkowo niską zawartość węglowodanów. Węglowodany w porcji orzeszków ziemnych stanowią tylko 13–16% ich całkowitej masy, co przekłada się na indeks glikemiczny (IG) wynoszący zaledwie 14. Oznacza to, że porcja masła orzechowego ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż produkty o wyższym IG, takie jak biały chleb (75 GI na kromkę) używany do zrobienia kanapki.
Większość węglowodanów zawartych w orzeszkach ziemnych to węglowodany złożone, które organizm rozkłada stopniowo na metabolizm. Z drugiej strony masło orzechowe zawiera niewiele węglowodanów prostych, które powodują skoki poziomu cukru we krwi.