Czym jest masło orzechowe? Produkt ten to tak naprawdę pasta z suchych, prażonych orzeszków ziemnych. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawina, tiamina, witamina E, witamina C, witamina A, sód, magnez, wapń, mangan , fosfor, selen, miedź, żelazo i cynk. Czy można zjeść za dużo masła orzechowego? Ile i jakie jeść, żeby było to korzystne dla zdrowia?
Masło orzechowe a choroby nowotworowe
Jak już pisaliśmy orzechy, oraz produkty z nich powstałe, jak chociaż masło orzechowe, zawierają wiele witamin, składników mineralnych, błonnika i fitoskładników, które mogą zapobiegać chorobom. Spożycie orzechów, jak czytamy na stronie zdrowie.radiozet.pl jest związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym płuc, trzustki, endometrium i jelita grubego.
Zgodnie z zaleceniami polskich specjalistów, zdrowa dieta, która zapobiega różnym chorobom, w tym nowotworom, powinna zawierać małe ilości przetworzonego mięsa i być bogata w rośliny strączkowe, takie jak fasola, oraz… właśnie w orzechy. Taką dietę zaleca też American Institute for Cancer Research.
Masło orzechowe – bogactwo przeciwutleniaczy
Masło orzechowe zawiera liczne minerały i witaminy. Jest również bogate w przeciwutleniacze.
- Jeden z nich – resweratrol – obecny w orzeszkach ziemnych pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Ten przeciwutleniacz może również pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
- Pasta z orzeszków ziemnych ma wyższy poziom przeciwutleniaczy w porównaniu z burakami, marchewką i jabłkami – jest podobny do poziomów występujących w truskawkach i jeżynach.
Masło orzechowe - dostarczyciel energii
Masło orzechowe dostarcza do organizmu sporo energii, co może spowodować przyrost masy ciała. Dwie łyżki stołowe mają ok. 180 kcal, więc jedzenie dużych jego ilości może być przyczyną przybierania na wadze. Dlatego warto uważać i kontrolować wielkość spożywanych porcji masła orzechowego – nie można jeść go bez ograniczeń. Warto trzymać się przepisów na dania, które przygotowujesz.
Badania opublikowane przez National Institutes of Health dowodzą, że jedzenie masła orzechowego może zwiększyć wydzielanie hormonów, które odpowiadają za uczucie sytości, o ile trzymamy się zalecanych porcji. Poczucie zadowolenia ze zjedzonego posiłku sprawia też, że mamy mniejszą tendencję do podjadania w ciągu dnia – a to pozwala ograniczyć ilość kalorii spożytych w ciągu doby. Czysty zysk. Od porcji masła orzechowego warto rozpocząć dzień, np. jedząc owsiankę z masłem orzechowym.
Jakie masło orzechowe wybrać
Nie wszystkie masła orzechowe są tak samo korzystne dla zdrowia. Ma to mniejsze znaczenia, jeśli jesz je okazjonalnie, ale jeśli robisz to codziennie, warto upewnić się, że produkt nie zawiera niekorzystnych dla zdrowia składników. Nie chodzi tutaj o konkretną markę, ale o skład, dlatego czytaj etykiety. Naturalne masło orzechowe powinno zawierać jedynie orzeszki ziemne – to najważniejsze. Unikaj produktów, które zawierają dodatek cukru czy tłuszcze utwardzone.
Masło orzechowe – składniki odżywcze
Masło orzechowe składa się z następujących składników odżywczych (2 łyżki – 32g):
- kalorie – 190,
- tłuszcz – 16 g,
- sód – 140 mg,
- błonnik – 2 g,
- cukry – 3 g,
- białko – 7g.
Masło orzechowe ma stosunkowo niską zawartość węglowodanów. Węglowodany w porcji orzeszków ziemnych stanowią tylko 13–16% ich całkowitej masy, co przekłada się na indeks glikemiczny (IG) wynoszący zaledwie 14. Oznacza to, że porcja masła orzechowego ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż produkty o wyższym IG, takie jak biały chleb (75 GI na kromkę) używany do zrobienia kanapki.
Masło orzechowe – alergia
Alergie na orzeszki ziemne są jedną z najczęstszych i potencjalnie niebezpiecznych alergii pokarmowych. Zagrożenia są nie mniej poważne, jeżeli spożywasz masło orzechowe.
Alergie na orzeszki ziemne mogą mieć różny stopień nasilenia, od łagodnego do zagrażającego życiu. Warto o tym pamiętać sięgając po masło orzechowe.
źródło: zdrowie.radiozet.pl
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?