Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?

Waldemar Piórkowski
Waldemar Piórkowski
Grillowanie to jedna z ulubionych form wiosennego i letniego biesiadowania Polaków. Zwykle sezon rozpoczyna się na początku maja. Aby było ono bezpieczne i przyjemne, a potrawy smaczne, trzeba pamiętać o kilku zasadach i nie popełniać podstawowych błędów. Jak najlepiej przygotować potrawy na grilla? Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Fot. Mariusz Kapala
Grillowanie to jedna z ulubionych form wiosennego i letniego biesiadowania Polaków. Zwykle sezon rozpoczyna się na początku maja. Aby było ono bezpieczne i przyjemne, a potrawy smaczne, trzeba pamiętać o kilku zasadach i nie popełniać podstawowych błędów. Jak najlepiej przygotować potrawy na grilla? Zobacz nasze podpowiedzi.

Zobacz wideo: Ulgi podatkowe 2021. Co możesz sobie odliczyć

Dobre składniki na grilla to podstawa

Na grilla wybieramy mięso i wędliny najlepszej jakości, nie kładziemy ich bezpośrednio na ruszcie tylko używamy tacek i stosujemy ekologiczną rozpałkę.
Grilla nie robimy na łapu capu. Dobre przygotowanie to podstawa przyjemnego grillowania. Najpierw trzeba przygotować mięso i warzywa. Najlepiej wcześniej je zamarynować lub przyprawić, zrobić sałatkę i pokroić chleb. Uniknie się chaosu.

Grill. Trzeba być cierpliwym

Trzeba być cierpliwym. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć trochę czasu. Zwłaszcza jeśli jest to grill na węgiel. Trzeba dać mu przynajmniej 20 minut, a najlepiej pół godziny. Popielate i żarzące się węgielki to znak, że jest gotowy. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, jest niepożądana. Potrawa szybko się przypali i nic jej już nie uratuje. Rozwiązaniem jest równomierne ułożenie węgla i przewracanie go co jakiś czas.
Płomienie też nie są pożądane, bo potrawa się przypala. Jeśli od czasu do czasu pojawi się ogień, to nic nie szkodzi. Dzieje się tak z powodu skapującego tłuszczu. Jeśli jednak płomieni jest dużo lub są wysokie, trzeba spryskać grill odrobiną wody, żeby uspokoić ogień.

Mięso na grilla bez nakłuć

Błędem, który popełnia większość jest nakłuwanie mięsa. Gdy tak się robi, podczas grillowania wyciekają z niego soki i tłuszcze, a gdy te spadają na rozżarzone węgle, błyskawicznie wytwarzają się trujące substancje, które nie tylko mogą spowodować problemy żołądkowe czy bóle brzucha. Te substancje w nadmiarze mogą powodować uszkodzenie wątroby, trzustki i jelit.

Gdy idealnie wysmażone szaszłyki nie chcą schodzić z patyczków to znak, że nasiąkły tłuszczem z mięsa i się przypiekły. Można temu zapobiec, wkładając patyczki do szaszłyków przed grillowaniem do wody, najlepiej na noc. Dzięki temu mięso będzie się łatwo zsuwało. Rozwiązaniem jest także używanie szpikulców do grillowania.

Grilla trzeba czyścić

Po grillowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne wyczyszczenie grilla. Resztki jedzenia zbierające się z czasem osadzają się na kratkach tworząc kleistą maź, która może zniszczyć piękny kolor potraw. Czyścimy ruszt zaraz po skończeniu pieczenia. Używamy metalowej szczotki do wyszorowania kratek.
Poza tym grillowane potrawy powinny gościć na naszych stołach tylko od czasu do czasu. Udowodniono, że regularne spożywanie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki aż o 60 proc. Dostrzeżono również jego związek z:

  • rozwojem nowotworu płuc,
  • żołądka,
  • prostaty
  • piersi

.

Nie zapominajmy o warzywach i ziołach

Podczas grillowania nie można też zapominać o warzywach i ziołach. Warto wiedzieć, że rozmaryn pomaga zminimalizować powstawanie rakotwórczych toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi podczas grillowania.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie