Zobacz wideo: Ulgi podatkowe 2021. Co możesz sobie odliczyć
Dobre składniki na grilla to podstawa
Na grilla wybieramy mięso i wędliny najlepszej jakości, nie kładziemy ich bezpośrednio na ruszcie tylko używamy tacek i stosujemy ekologiczną rozpałkę.
Grilla nie robimy na łapu capu. Dobre przygotowanie to podstawa przyjemnego grillowania. Najpierw trzeba przygotować mięso i warzywa. Najlepiej wcześniej je zamarynować lub przyprawić, zrobić sałatkę i pokroić chleb. Uniknie się chaosu.
Grill. Trzeba być cierpliwym
Trzeba być cierpliwym. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć trochę czasu. Zwłaszcza jeśli jest to grill na węgiel. Trzeba dać mu przynajmniej 20 minut, a najlepiej pół godziny. Popielate i żarzące się węgielki to znak, że jest gotowy. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, jest niepożądana. Potrawa szybko się przypali i nic jej już nie uratuje. Rozwiązaniem jest równomierne ułożenie węgla i przewracanie go co jakiś czas.
Płomienie też nie są pożądane, bo potrawa się przypala. Jeśli od czasu do czasu pojawi się ogień, to nic nie szkodzi. Dzieje się tak z powodu skapującego tłuszczu. Jeśli jednak płomieni jest dużo lub są wysokie, trzeba spryskać grill odrobiną wody, żeby uspokoić ogień.
Mięso na grilla bez nakłuć
Błędem, który popełnia większość jest nakłuwanie mięsa. Gdy tak się robi, podczas grillowania wyciekają z niego soki i tłuszcze, a gdy te spadają na rozżarzone węgle, błyskawicznie wytwarzają się trujące substancje, które nie tylko mogą spowodować problemy żołądkowe czy bóle brzucha. Te substancje w nadmiarze mogą powodować uszkodzenie wątroby, trzustki i jelit.
Gdy idealnie wysmażone szaszłyki nie chcą schodzić z patyczków to znak, że nasiąkły tłuszczem z mięsa i się przypiekły. Można temu zapobiec, wkładając patyczki do szaszłyków przed grillowaniem do wody, najlepiej na noc. Dzięki temu mięso będzie się łatwo zsuwało. Rozwiązaniem jest także używanie szpikulców do grillowania.
Grilla trzeba czyścić
Po grillowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne wyczyszczenie grilla. Resztki jedzenia zbierające się z czasem osadzają się na kratkach tworząc kleistą maź, która może zniszczyć piękny kolor potraw. Czyścimy ruszt zaraz po skończeniu pieczenia. Używamy metalowej szczotki do wyszorowania kratek.
Poza tym grillowane potrawy powinny gościć na naszych stołach tylko od czasu do czasu. Udowodniono, że regularne spożywanie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki aż o 60 proc. Dostrzeżono również jego związek z:
- rozwojem nowotworu płuc,
- żołądka,
- prostaty
- piersi
.
Nie zapominajmy o warzywach i ziołach
Podczas grillowania nie można też zapominać o warzywach i ziołach. Warto wiedzieć, że rozmaryn pomaga zminimalizować powstawanie rakotwórczych toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi podczas grillowania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?