Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Trzeba być cierpliwym. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć...
fot. Jaroslaw Jakubczak

Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?

Trzeba być cierpliwym. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć trochę czasu. Zwłaszcza jeśli jest to grill na węgiel. Trzeba dać mu przynajmniej 20 minut, a najlepiej pół godziny. Popielate i żarzące się węgielki to znak, że jest gotowy. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, jest niepożądana. Potrawa szybko się przypali i nic jej już nie uratuje.

Rozwiązaniem jest równomierne ułożenie węgla i przewracanie go co jakiś czas.
Płomienie też nie są pożądane, bo potrawa się przypala. Jeśli od czasu do czasu pojawi się ogień, to nic nie szkodzi. Dzieje się tak z powodu skapującego tłuszczu. Jeśli jednak płomieni jest dużo lub są wysokie, trzeba spryskać grill odrobiną wody, żeby uspokoić ogień.

Zobacz również

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

Uczeń "Rolnika" w finale XLVII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2024!

„Koziołki” nie miały litości dla stalowców. Oskubały ich do cna

„Koziołki” nie miały litości dla stalowców. Oskubały ich do cna

Polecamy

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy

Wkrótce rozpoczęcie kolejnego sezonu wyścigów konnych. Wielkie emocje w stolicy

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Przed meczem Falubaz - ZOOleszcz GKM Grudziądz. Gospodarze mają obawy

Przed meczem Falubaz - ZOOleszcz GKM Grudziądz. Gospodarze mają obawy