3 z 7
Poprzednie
Następne
Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?
Trzeba być cierpliwym. Zanim grill się rozgrzeje, musi minąć trochę czasu. Zwłaszcza jeśli jest to grill na węgiel. Trzeba dać mu przynajmniej 20 minut, a najlepiej pół godziny. Popielate i żarzące się węgielki to znak, że jest gotowy. Zbyt niska temperatura, podobnie jak zbyt wysoka, jest niepożądana. Potrawa szybko się przypali i nic jej już nie uratuje.
Rozwiązaniem jest równomierne ułożenie węgla i przewracanie go co jakiś czas.
Płomienie też nie są pożądane, bo potrawa się przypala. Jeśli od czasu do czasu pojawi się ogień, to nic nie szkodzi. Dzieje się tak z powodu skapującego tłuszczu. Jeśli jednak płomieni jest dużo lub są wysokie, trzeba spryskać grill odrobiną wody, żeby uspokoić ogień.