Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów – klusek, placków, chleba i ciast. Doskonale sprawdza się jako zagęszczacz zup i sosów. Na rynku istnieje wiele odmian, z których każda nada charakteru wybranej potrawie.
Wielu kulinarnych ekspertów dzieli mąki na chlebowe i niechlebowe. Te pierwsze to klasyczne pszenne i żytnie, z kolei druga kategoria klasyfikuje pełnoziarniste i te uzyskane np. z kukurydzy, prosa, skrobi ziemniaczanej czy ryżu.
To też może Cię zainteresować
Rodzaje mąk:
PSZENNE
- tortowa,
- krupczatka,
- wrocławska,
- poznańska,
- luksusowa,
- graham,
- uniwersalna.
ŻYTNIE
- razowa,
- sitkowa.
Co pysznego można przyrządzić z mąki?
Wideo
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera