MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Katarzyna Zawada
Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów. Pierogi, kluski, chleby - to tylko część szybkich potraw, które przygotujesz w oparciu o produkty zbożowe.
Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów. Pierogi, kluski, chleby - to tylko część szybkich potraw, które przygotujesz w oparciu o produkty zbożowe. pixabay.com/congerdesign
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu przepisach. Dodatkowo, mąka o wielu rodzajach to źródło węglowodanów.

Mąka może być wykorzystana do sycących dań i deserów – klusek, placków, chleba i ciast. Doskonale sprawdza się jako zagęszczacz zup i sosów. Na rynku istnieje wiele odmian, z których każda nada charakteru wybranej potrawie.

Wielu kulinarnych ekspertów dzieli mąki na chlebowe i niechlebowe. Te pierwsze to klasyczne pszenne i żytnie, z kolei druga kategoria klasyfikuje pełnoziarniste i te uzyskane np. z kukurydzy, prosa, skrobi ziemniaczanej czy ryżu.

To też może Cię zainteresować

Rodzaje mąk:

PSZENNE

  • tortowa,
  • krupczatka,
  • wrocławska,
  • poznańska,
  • luksusowa,
  • graham,
  • uniwersalna.

ŻYTNIE

  • razowa,
  • sitkowa.

Co pysznego można przyrządzić z mąki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska