MasterChef Junior. Kazik Józefowicz ze Starego Torunia ma coraz więcej fanów

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Kazik Józefowicz świetnie radzi sobie w MasterChef Junior Fot. TVN
Arcytrudna polędwica Wellingtona, węgierska zupa gulaszowa czy ośmiornica z puree z groszku – takie dania na swoim koncie ma 9-letni Kazik Józefowicz ze Starego Torunia. Fani programu MasterChef Junior, w którym udział bierze chłopiec, bardzo mu kibicują. Ujął ich swoją naturalnością i pogodnym usposobieniem.

Zobacz wideo: Ulgi podatkowe 2021. Co możesz sobie odliczyć

Na początku marca rozpoczęła się szósta już seria popularnego programu MasterChef Junior na antenie telewizji TVN. Walkę o tytuł mistrza kuchni rozpoczęło piętnaścioro dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Wśród nich znalazł się Kazimierz Józefowicz, 9-latek ze Starego Torunia.

- Gram na skrzypcach, chodzę do szkoły muzycznej. Lubię majsterkować i inne takie rzeczy: skręcać, wiercić, lutować - mówi o sobie Kazik Józefowicz. - Zrobiłem kiedyś lutownicę z ołówka i skonstruowałem pistolet na wodę napędzany sprężonym powietrzem. Był naprawdę mocny. W majsterkowaniu trzeba nabrać wprawy, tak samo zresztą jak w gotowaniu.

Kazik wraz z innymi uczestnikami programu powalczy o atrakcyjne nagrody. Będzie się musiał wykazać swoją wiedzą w kwestiach kulinarnych, ale również pomysłowością i fantazją. W kolejnym odcinku zobaczymy go w najbliższą niedzielę o godz. 20.
W minioną niedzielę Kazik zmierzył się między innymi z ośmiornicą. Danie zasmakowało jurorom, którzy bardzo chwalą 9-latka.
Wcześniej Kazik nawiązał świetny kontakt z Robertem Makłowiczem, który był gościem trzeciego odcinka programu MasterChef Junior. Podyskutowali o kuchni węgierskiej, a potem chłopiec przygotował zupę gulaszową. Największe wrażenie na jurorach zrobiła jednak polędwicą Wellingtona, potrawa rozsławioną w świecie przez samego Gordona Ramsaya. To bardzo trudne danie, którego przygotowania obawiają się nieraz nawet dorośli kucharze. Kazik zrobił ją koncertowo – najlepiej ze wszystkich uczestników programu.

Polędwica Wellingtona wg Kazika
Polędwica Wellingtona wg Kazika Fot. TVN

Między innymi takie dania w MasterChefie Junior przygotował Kazik Józefowicz:

Ośmiornicowe drzewka

  • 3 macki ośmiornicy
  • jedna cytryna
  • 2 pietruszki korzenne
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki jałowca
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • groszek zielony 250 g

Wszystko poza groszkiem wkładamy do garnka z wodą. Wcześniej oczywiście obrać pietruszki i marchewki, z cytryny wycisnąć sok. Gotować wszystko około 50 minut.

Groszek zalać wodą, posolić, gotować 13 minut.  Groszek odcedzić, wrzucić do kielicha blendera, dolać trochę wody, zblendować, doprawić solą i pieprzem.

Ośmiornicę wyciągnąć z garnka i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć, aż ośmiornica nabierze złotego koloru.
Na talerz wyłożyć mackę ośmiornicy, na jej końcu położyć puree groszkowe (tak, aby stworzyć drzewko).

Polecamy

Zupa rybna

  • pozostałości z filetowania halibuta
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • marchewka
  • seler, por
  • sól, pieprz

Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy ok. 40 minut. Po ugotowaniu wszystko przecedzamy przez sitko do miski. Wyciągamy resztki mięsa ryby, marchewkę, seler i por.

Zupę przelewamy na głęboki talerz, dodajemy resztki mięsa z halibuta. Można udekorować listkami ziół.
 
Eko ryba

  • filet z halibuta
  • bazylia
  • oliwa
  • lekko ugotowana marchewka
  • sól, pieprz
  • ryż dziki

Ryż gotujemy bez woreczka w osolonej wodzie lekko zakrywającej ryż. Gotujemy do miękkości. Listki bazylii blendujemy z ciepłą oliwą około 10 minut. Przecedzamy przez sitko ze ściereczką. Wykrawamy prostokątny kawałek z fileta, kładziemy na lekko rozgrzaną oliwę, smażmy po 3 minuty z każdej strony. Gdy jedna strona będzie gotowa, przełożyć na drugą stronę i polać oliwą bazyliową i jeszcze chwilkę smażyć.

Na talerz wykładamy halibuta, polewamy go artystycznie oliwą bazyliową, obok kładziemy marchewki. Ryż wkładamy do małej, płytkiej, plastikowej miseczki, polewamy go oliwą i wykładamy na talerz tak, jak babkę z piasku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie