Zobacz wideo: Ulgi podatkowe 2021. Co możesz sobie odliczyć
Na początku marca rozpoczęła się szósta już seria popularnego programu MasterChef Junior na antenie telewizji TVN. Walkę o tytuł mistrza kuchni rozpoczęło piętnaścioro dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Wśród nich znalazł się Kazimierz Józefowicz, 9-latek ze Starego Torunia.
- Gram na skrzypcach, chodzę do szkoły muzycznej. Lubię majsterkować i inne takie rzeczy: skręcać, wiercić, lutować - mówi o sobie Kazik Józefowicz. - Zrobiłem kiedyś lutownicę z ołówka i skonstruowałem pistolet na wodę napędzany sprężonym powietrzem. Był naprawdę mocny. W majsterkowaniu trzeba nabrać wprawy, tak samo zresztą jak w gotowaniu.
Kazik wraz z innymi uczestnikami programu powalczy o atrakcyjne nagrody. Będzie się musiał wykazać swoją wiedzą w kwestiach kulinarnych, ale również pomysłowością i fantazją. W kolejnym odcinku zobaczymy go w najbliższą niedzielę o godz. 20.
W minioną niedzielę Kazik zmierzył się między innymi z ośmiornicą. Danie zasmakowało jurorom, którzy bardzo chwalą 9-latka.
Wcześniej Kazik nawiązał świetny kontakt z Robertem Makłowiczem, który był gościem trzeciego odcinka programu MasterChef Junior. Podyskutowali o kuchni węgierskiej, a potem chłopiec przygotował zupę gulaszową. Największe wrażenie na jurorach zrobiła jednak polędwicą Wellingtona, potrawa rozsławioną w świecie przez samego Gordona Ramsaya. To bardzo trudne danie, którego przygotowania obawiają się nieraz nawet dorośli kucharze. Kazik zrobił ją koncertowo – najlepiej ze wszystkich uczestników programu.
Między innymi takie dania w MasterChefie Junior przygotował Kazik Józefowicz:
Ośmiornicowe drzewka
- 3 macki ośmiornicy
- jedna cytryna
- 2 pietruszki korzenne
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 kulki jałowca
- 5 kulek ziela angielskiego
- groszek zielony 250 g
Wszystko poza groszkiem wkładamy do garnka z wodą. Wcześniej oczywiście obrać pietruszki i marchewki, z cytryny wycisnąć sok. Gotować wszystko około 50 minut.
Groszek zalać wodą, posolić, gotować 13 minut. Groszek odcedzić, wrzucić do kielicha blendera, dolać trochę wody, zblendować, doprawić solą i pieprzem.
Ośmiornicę wyciągnąć z garnka i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć, aż ośmiornica nabierze złotego koloru.
Na talerz wyłożyć mackę ośmiornicy, na jej końcu położyć puree groszkowe (tak, aby stworzyć drzewko).
Polecamy
Zupa rybna
- pozostałości z filetowania halibuta
- liść laurowy
- sól, pieprz
- marchewka
- seler, por
- sól, pieprz
Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy ok. 40 minut. Po ugotowaniu wszystko przecedzamy przez sitko do miski. Wyciągamy resztki mięsa ryby, marchewkę, seler i por.
Zupę przelewamy na głęboki talerz, dodajemy resztki mięsa z halibuta. Można udekorować listkami ziół.
Eko ryba
- filet z halibuta
- bazylia
- oliwa
- lekko ugotowana marchewka
- sól, pieprz
- ryż dziki
Ryż gotujemy bez woreczka w osolonej wodzie lekko zakrywającej ryż. Gotujemy do miękkości. Listki bazylii blendujemy z ciepłą oliwą około 10 minut. Przecedzamy przez sitko ze ściereczką. Wykrawamy prostokątny kawałek z fileta, kładziemy na lekko rozgrzaną oliwę, smażmy po 3 minuty z każdej strony. Gdy jedna strona będzie gotowa, przełożyć na drugą stronę i polać oliwą bazyliową i jeszcze chwilkę smażyć.
Na talerz wykładamy halibuta, polewamy go artystycznie oliwą bazyliową, obok kładziemy marchewki. Ryż wkładamy do małej, płytkiej, plastikowej miseczki, polewamy go oliwą i wykładamy na talerz tak, jak babkę z piasku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?