Jedzenie pomimo zastosowania różnego rodzaju konserwantów dość szybko się psuje. W odpowiednich warunkach pleśń zaczyna rozkładać żywność. Tego procesu nie da się uniknąć, choć można go spowolnić. Pewne jest jednak to, że prędzej czy później grzyby zaatakują chleb, mięso, owoce, warzywa i inne otwarte produkty.
Polecamy
Pleśń zmienia wygląd i smak żywności
Spleśniałe jedzenie robi się miękkie i przybiera barwę białą lub biało-zieloną, a nawet szarą lub czarną. Często zdarza się spożywanie spleśniałej żywności, chociaż jeszcze nie widać na produktach charakterystycznych wykwitów. Jednym i podstawowym sygnałem jest zmieniony smak danego produktu. Czy wtedy powinniśmy natychmiast przestać go jeść i wyrzucić?
Odpowiedź na takie pytanie jest prosta: tak. Produkty zaatakowane przez grzyby trzeba zutylizować. Nie wystarczy odkroić fragmentu z pleśnią. Grzyb może penetrować bowiem głębsze warstwy żywności, może szkodzić, nawet gdy nie jest widoczny. Jedzenie spleśniałej żywności jest groźne dla organizmu. Oczywiście zjedzenie niewielkiej ilości zazwyczaj skutkuje niestrawnością, bólem żołądka czy biegunką.
Polecamy
Jedzenie pleśni. Konsekwencje
Jednak konsekwencje zjedzenia spleśniałego jedzenia mogą być o wiele poważniejsze. Zwłaszcza jeśli jeśli po jedzenie z pleśnią sięgamy dość często. Wtedy możemy mieć do czynienia z tzw. mikotoksynami. Niektóre z nich poprowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn, martwicy czy pierwotnego raka wątroby. Groźne mikotoksyny zawarte w pleśni mają również działanie:
- hepatotoksyczne, czyli uszkadzające wątrobę,
- nefrotoksyczne (toksyczne dla nerek),
- neurotoksyczne – uszkadzające układ nerwowy,
- cytotoksyczne – trujące dla komórek organizmu,
- kancerogenne (rakotwórcze),
- immunosupresyjne – hamujące wytwarzanie przeciwciał i komórek odpornościowych,
- estrogenne (działają w organizmie jak estrogeny i zaburzają gospodarkę hormonalną).
Jako najczęstsze objawy zakażenia pleśnią, czyli mykotoksykozy wymienia się:
- zaburzenia ze strony układu pokarmowego: biegunka, ból brzucha
- apatia i zmęczenie
- zaburzenia krzepnięcia krwi
- zaburzenia odporności organizmu
- utrata przytomności.
Mykotoksyny zaliczane są do czynników rakotwórczych. Mogą powodować choroby, a nawet śmierć.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?