Żelazo najczęściej kojarzy nam się z metalami ciężkimi wykorzystywanymi w przemyśle. Pod względem swojej masy jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje najczęściej na Ziemi. Okazuje się również, że żelazo jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Żelazo. Do czego jest potrzebne?
Znajduje się w hemoglobinie, tkankach, mięśniach, szpiku kostnym, białkach krwi, enzymach, ferrytynie, hemosyderynie oraz w osoczu. Żelazo jest jednym z podstawowych mikroelementów, niezwykle istotnym dla zapewnienia zdrowia i dobrej kondycji ludzkiego organizmu.
Jak czytamy na medonet.pl 70 procent żelaza wchodzi w skład hemoglobiny, około 10 procent znajduje się w enzymach i białkach, natomiast pozostałe 20 procent tego pierwiastka gromadzi się w wątrobie, szpiku kostnym, śledzionie oraz mięśniach. To oznacza zatem, że pierwiastek ten znacząco wpływa na prawidłowy transport tlenu do komórek oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. To pierwiastek, którego właściwości wpływają na przemiany metaboliczne.
Żelazo jest także składnikiem mioglobiny, która z kolei jest odpowiedzialna za magazynowanie tlenu. Łatwo więc można skojarzyć, że niedobór żelaza może przyczyniać się do anemii. Ilość żelaza w organizmie wpływa na poziom czerwonych ciałek krwi, prawidłową pracę serca, sprawność mięśni, odporność, a także zrównoważoną gospodarkę hormonalną.
Przyczyny niedoboru żelaza
Niewłaściwie skomponowana dieta - niedobór żelaza bardzo często jest spowodowany niedostateczną ilością tego pierwiastka w spożywanym jedzeniu.
Spożywanie produktów ubogich w żelazo doprowadza do stopniowego wyczerpywania się zapasów tego pierwiastka w organizmie;
Nieprawidłowe bądź nieodpowiednie wchłanianie się żelaza z przewodu pokarmowego;
Utrata krwi - np. podczas obfitej miesiączki, ale także w wyniku utajonego krwawienia.
Problem niedoboru żelaza może także wystąpić u osób, które są dawcami krwi, zwłaszcza wtedy gdy dawca nie zadba o to, by prawidłowo uzupełniać niedobór żelaza;
zwiększone zapotrzebowanie na podaż żelaza - kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ale także dzieci i młodzież, które wchodzą w okres dojrzewania.
Żelazo. W jakich produktach jest go najwięcej?
Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym mięsie, czyli w wołowinie, cielęcinie czy baraninie.
Znajdziemy je również w wędlinach, wysokiej jakości pasztetach i innych przetworach. Żelazo znajduje się również w podrobach, takich jak wątroba wieprzowa, wołowa lub drobiowa, a także rybach: sardynkach, śledziach, wędzonych: dorszu czy makreli.
Żelazo znajdziemy również w warzywach i owocach. Warto jeść boćwinę, bób, buraki, groszek, koper, szpinak czy pietruszkę, poziomki, czarne porzeczki, maliny.
W codziennej diecie warto pamiętać o tym, by spożywać produkty zawierające żelazo. Bardzo często, jak czytamy w medonet.pl to błędy w komponowaniu diety powodują niedobór żelaza, a w konsekwencji anemię. Przykładowo zbyt częste picie kawy czy herbaty może blokować wchłanianie się żelaza. Niekorzystna jest także dieta uboga w białko oraz taka, która charakteryzuje się dużą zawartością szczawianów, fosforanów i fitynianów.