Masz to w domu? Czym prędzej wyrzuć! Oto najbardziej niebezpieczne, toksyczne i szkodliwe przedmioty
Naczynia teflonowe
Naczynia teflonowe są wygodne i bardzo popularne. Możemy na nich smażyć bez użycia tłuszczu, co więcej - produkty do nich nie przywierają. Warto jednak wiedzieć, że w czasie produkcji teflonu wykorzystuje się kwas perfluorooktanowy (PFOA). Przez wielu naukowców uważany jest on za substancję rakotwórczą. Wpływa również na stan naszej tarczycy i może powodować uszkodzenia wątroby.
Czy to znaczy, że mamy całkowicie zrezygnować z naczyń teflonowych? Niekoniecznie. Szkodliwe substancje uwalniają się i mogą przedostawać do pożywienia, gdy naczynie jest uszkodzone bądź porysowane. Kiedy korzystamy z teflonu, warto więc używać wyłącznie drewnianych łopatek do mieszania pożywienia. Poza tym w naczyniach teflonowych nie zaleca się przygotowywania produktów w bardzo wysokich temperaturach.