Metabolizm - co powinniśmy wiedzieć?
Co to jest metabolizm? Biologia ma swoją definicję, która jest trudna do przyswojenia. Jest to "całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych". Najprościej mówiąc, jest to tempo, w jakim spalamy, czy utleniamy cukier i przekształcamy go w wodę, dwutlenek węgla i energię. Żeby ta reakcja mogła zajść, potrzebny jest tlen. Potocznie mówi się, że ktoś może dużo zjeść, a "po nim nie widać", bo szybko spala. Inni, wystarczy, że przejdą się przez dział ze słodyczami w sklepie i mają dodatkowe kilogramy w biodrach. Od czego to zależy?
Szybki metabolizm - od czego zależy
Najczęściej mówi się, że szybki metabolizm mają osoby szczupłe. Jest to tylko częściowo prawda. Metabolizują jedynie komórki mięśniowe i kości. Tkanka tłuszczowa się tym nie zajmuje. Można więc być osobą bardzo szczupłą, a jednocześnie mieć sporą ilość tkanki tłuszczowej, co zdarza się u kobiet, które odżywiają się nieprawidłowo. Objawy szybkiego metabolizmu znamy, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Chyba każdy z nas ma wśród znajomych osoby, które nie wykonuje większego wysiłku fizycznego, a mimo to nie tyją lub w godzinę po obiedzie, chętnie zjadłyby kolejny.
O tym, jak działa metabolizm, dowiesz się z tego wideo:
Wolny metabolizm
Objawami spowolnionego metabolizmu jest wspomniana wyżej tendencja do tycia, pomimo wykonywania dużego wysiłku fizycznego. Zmienia się również w zależności od wieku, chorób oraz... pory dnia. W nocy nasza przemiana materii spowalnia, dlatego nie powinniśmy się objadać na wieczór. Przyczyny spowolnionego metabolizmu to również genetyczna skłonność do otyłości, ale również choroby, nowotwory, a w szczególności niedoczynność tarczycy. Metabolizm spowalnia również... zbyt restrykcyjna dieta. Jak spowolnić metabolizm? Jedną z najbardziej drastycznych metod jest głodówka, brak snu i stres. Gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości pożywienia i odpoczynku, przechodzi w stan "oszczędzania zasobów". Niestety, zbyt szybki metabolizm jest również objawem nadczynności tarczycy. Taka osoba może zjeść cztery kilogramy czekolady w tydzień i nie przytyć, natomiast objawom tarczycowym towarzyszy również przyśpieszone tętno prowadzące do zawrotów głowy.
Dieta przyśpieszająca metabolizm. Jak przyśpieszyć metabolizm?
Skoro tarczyca w dużej mierze odpowiada za metabolizm, dietetycy niegdyś podawali hormony tarczycowe osobom, które chciały schudnąć. Podawanie Euthyroxu bez wskazań medycznych może jednak spowodować cały wachlarz skutków ubocznych. Na szczęście, zrezygnowano z tej metody. Dziś, najczęściej stosuje się dietę przyśpieszającą metabolizm. Współcześnie trendy modowe i w zakresie zdrowego odżywiania lansują modę na tzw. "superfoods" - produkty do zadań specjalnych, czyli jedzenie, co przyśpiesza metabolizm. Jak go podkręcić? Oto lista:
Produkty przyspieszające metabolizm:
- Grejpfrut - witamina C uczestniczy w produkcji noradrenaliny, która odpowiedzialna jest za skuteczniejszą walkę z tkanką tłuszczową. Polega to na tym, że nasz organizm sięga do tkanki tłuszczowej, aby pozyskać niezbędną energię.
- Papryka chili - bogata w kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm dzięki podnoszeniu temperatury naszego ciała.
- Łosoś - zjedzenie ryby wiąże się z produkcją leptyny czyli hormonu, który odpowiedzialny jest m.in. za uczucie sytości. Dzięki temu stracimy ochotę na podjadanie między posiłkami.
- Migdały - błonnik w połączeniu z kwasami tłuszczowymi, w które bogate są migdały, reguluje poziom glikemii w naszej krwi. Dzięki temu obniża się wchłanianie glukozy w jelita i jednocześnie zmniejszamy ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Borówki amerykańskie - zawierają w sobie katechiny, których zadaniem jest przyspieszanie naszego metabolizmu, przy jednoczesnym zmniejszeniu apetytu.
- Płatki owsiane - ze względu na zawartość błonnika.
- Woda
Więcej produktów, które przyspieszają metabolizm znajdziesz: TUTAJ - te produkty zwiększają metabolizm
Objawom zaburzeń metabolizmu towarzyszyć może również tzw. zespół X. Objawami jest wysoki poziom trójglicerydów, zbyt niskie stężenie dobrego cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, otyłość brzuszna i miażdżyca.
A metabolizm alkoholu?
Jest to odrębne zagadnienie. Nie od dziś wiadomo, że kobiety wolniej metabolizują alkohol niż mężczyźni. Przypisuje się to mniejszej ilości wody w organizmie kobiet. Wolniejszej metabolizacji alkoholu sprzyja również palenie tytoniu. Niewielkie ilości spożytego alkoholu są metabolizowane już w żołądku przez dwa enzymy dehydrogenazę alkoholową, a następnie aldehydową. Najważniejszym narządem odpowiadającym za jego przemianę między innymi w aldehyd octowy (to on jest głównym sprawcą syndromu dnia następnego, czyli po prostu kaca) jest wątroba. Im wolniej wątroba metabolizuje alkohol, tym w gorszym jest stanie. Nowe badania na temat czasu, który potrzeba, aby alkohol całkowicie opuścił organizm, wskazują, że często przeceniamy zdolności naszego ciała w tym zakresie.
Warto dodać, że rozkładu alkoholu nie przyspiesza ani kawa, ani popularne środki na kaca sprzedawane w sklepach. Metabolizmu nie przyspiesza również sen, świeże powietrze, zimny prysznic ani wysiłek fizyczny, choć wiele osób święcie w to wierzy. Metabolizmu alkoholu przyspieszyć się nie da. Jest to kwestia indywidualna, zależy między innymi od wagi osoby pijącej, jej wieku, płci, enzymów wątrobowych oraz obecnych w organizmie składników odżywczych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?