reklama

Michel Moran poleca: szaszłyki z kujawsko-pomorską gęsią wątróbką, boczkiem i sosem

Materiał promocyjny Zaktualizowano 
Mistrz kuchni Michel Moran i marszałek Piotr Całbecki zapraszają na Kujawsko-Pomorską Gęsinę na św. Marcina.

Dzień św. Marcina i Święto Niepodległości tradycyjnie już na Kujawach i Pomorzu obchodzimy w rodzinnym gronie – to wspaniała okazja, by aktywnie spędzić czas z najbliższymi, pospacerować, wybrać się na Festiwal Gęsiny w Przysieku, a na koniec wspólnie zasiąść do biesiadnego stołu.

Z pewnością nie powinno na nim zabraknąć gęsiny – to prawdziwy regionalny przysmak, mięso zdrowe i ekologiczne. Jak je przyrządzić – podpowiadają mistrz kuchni Michel Moran i marszałek Piotr Całbecki.

PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z GĘSIĄ WĄTRÓBKĄ, BOCZKIEM I SOSEM

Składniki:

• 250 g wątróbki gęsiej
• 200 g wędzonego boczku
• 1 papryka
• 1 biała cebula
• 1 łodyga selera naciowego
• kilka łyżek oliwy z oliwek
• 100 ml czerwonego wina
• sok z jagód
• łyżka masła 82 proc.
• cukier brązowy
• sól i pieprz do smaku
• kilka liści cykorii i pomidorki cherry
• rozmaryn

Przygotowanie:

Seler naciowy i cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, mieszamy. Kiedy zmięknie, dodajemy wino czerwone i cukier, odparowujemy na małym ogniu. Pod koniec dolewamy sok z jagód, dosypujemy sól oraz pieprz, zdejmujemy z palnika, zagęszczamy łyżką masła.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w grubą kostkę papryki oraz wędzony boczek, przekładamy do innego naczynia.

Czyścimy wątrobę z żył, obtaczamy w mące i układamy na tej samej patelni, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 3–4 min z każdej strony. Wątróbka musi być lekko różowa, delikatna i soczysta.

Przygotowujemy szaszłyki z wątróbki, boczku i papryki, układamy na blasze, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, zapiekamy w piekarniku.

Szaszłyki układamy na liściach cykorii, z pokrojonymi na pół pomidorkami cherry, polane winnym sosem z selera naciowego, cebulki i soku z jagód.

Smacznego!

Michel Moran poleca: szaszłyki z kujawsko-pomorską gęsią wątróbką, boczkiem i sosem

www.kujawsko-pomorskie.pl
www.czasnagesine.pl
facebook.com/WojewodztwoKujawskoPomorskie
facebook.com/czasnagesine
Organizator: Województwo Kujawsko- Pomorskie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3