Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mleko poza lodówką, brak higieny i przeterminowana żywność

Mariola Lorenczewska
Mariola Lorenczewska
W czasie kontroli natrafiono też na takie miejsca, gdzie wszystko było w porządku i zgodnie z przepisami
W czasie kontroli natrafiono też na takie miejsca, gdzie wszystko było w porządku i zgodnie z przepisami Grzegorz Olkowski
Latem, ze względu na większe ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych, inspektorzy sanepidu przeprowadzili łącznie 261 kontroli w obiektach zajmujących się przygotowywaniem i handlem żywnością. Nałożono 42 mandaty karne. To wciąż o wiele za dużo.

[break]
Najczęstsze nieprawidłowości stwierdzone przez pracowników toruńskiego sanepidu podczas letnich kontroli gastronomii i handlu, to zły stan sanitarny urządzeń i sprzętu.

Zawsze latem czujni

- W okresie letnim ze względu na większe ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych, zawsze prowadzony jest wzmożony nadzór sanitarny nad obiektami zajmującymi się przygotowywaniem i obrotem żywnością - zapewnia Maria Jolanta Karulska, zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Toruniu.

Brak rękawiczek

Od 1 czerwca do końca sierpnia pracownicy sekcji higieny żywności Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Toruniu przeprowadzili w punktach gastronomicznych i sklepach spożywczych łącznie 261 kontroli. Podczas nich za stwierdzone nieprawidłowości nałożono 42 mandaty karne na łączną kwotę 9600 złotych.

Jakie to były przewinienia? Najczęściej stwierdzane podczas kontroli nieprawidłowości to zły stan sanitarno-higieniczny urządzeń i sprzętu.

Zauważono też uchybienia dotyczące higieny podczas samej sprzedaży żywności, np. brak jednorazowych rękawiczek u sprzedawców, albo niezmienianie ich po dotknięciu pieniędzy. Inspektorzy sanepidu wykryli też przypadki sprzedawania żywności po terminie przydatności do spożycia.

Zostały ponadto zauważone złe warunki przechowywania produktów łatwo psujących się, czyli były one na przykład poza lodówkami, czy chłodziarkami. Bywało też, że urządzenie chłodnicze nie zapewniało odpowiednio niskiej temperatury.

Zimne ryby

Sanepid przypomina, że wszystkich przedsiębiorców w sektorze spożywczym obowiązuje GHP (system dobrych praktyk higienicznych), czyli monitoring i przestrzeganie łańcucha chłodniczego. Produkty mleczne, mięso, wędliny, ryby powinny być trzymane na każdym etapie w niskich temperaturach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska