Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mniej jest ryb morskich, za to tradycyjnych słodkowodnych nie powinno zabraknąć na święta

Mariola Lorenczewska
Mariola Lorenczewska
W Przedsiębiorstwie Produkcji Rybackiej „Pstrąg” w Lubiczu Górnym zaczął się przedświąteczny ruch
W Przedsiębiorstwie Produkcji Rybackiej „Pstrąg” w Lubiczu Górnym zaczął się przedświąteczny ruch Grzegorz Olkowski
Czas przedświąteczny to najlepszy okres dla handlu rybami. Bo jak Wigilia, to musi być karp. Czytelniku, nim go kupisz, przeczytaj nasze rady!

Czas przedświąteczny to najlepszy okres dla handlu rybami. Bo jak Wigilia, to musi być karp. Czytelniku, nim go kupisz, przeczytaj nasze rady!
[break]
- Kupiłam dorsza w jednym z sieciowych sklepów. Sprzedawany był jako świeży, ale dziwnie smakował. Nie pachniał dorszem. Znajomy znawca ryb ocenił, że ryba była głęboko mrożona, a potem rozmrożona - mówi pani Barbara.
Uwaga na pułapki
Przez ostatnie sztormy na Bałtyku rybacy mniej łowili i w sklepach jest mniej świeżych ryb morskich. Mniejszy jest też wybór ryb morskich mrożonych. W dodatku kupując mrożonki możemy naciąć się na różne niespodzianki.
- Jedną z nich jest za dużo lodu w mrożonej rybie, czyli tak zwanej glazury - mówi Wiesława Szatkowska, dyrektor Inspekcji Handlowej w Toruniu. - Po rozmrożeniu takiej ryby okazuje się, że wody jest tyle samo, co mięsa. Inaczej niż na fakturze. Zdarza się też, że kupujemy rybę morską jako filet, a po rozmrożeniu okazuje się, że to zlepione kawałki, z których nie da się przyrządzić dania, które planowaliśmy.
Nie ma jak karp na Wigilię
Nie tylko przy kupowaniu ryb morskich możemy się naciąć. Preferowany przez większość z nas na Wigilię karp, którego w Polsce nie brakuje, może mieć różne pochodzenie - na przykład z Ukrainy, Czech czy nawet Azji.
Według Inspekcji Handlowej nie ma w tym nic złego, o ile klient jest o tym poinformowany. Karpie nie są poławiane, tylko hodowane. Skoro sprowadzane - dopuszczone do obrotu. Inna sprawa to walory smakowe.
Rodzimej produkcji żywego pstrąga tęczowego, karpia królewskiego czy dla osób z zasobniejszym portfelem - jesiotra syberyjskiego (mięso białe, puszyste, mniej tłuste, przypomina rekina, najlepsze wędzone) kupimy np. w Przedsiębiorstwie Produkcji Rybackiej „Pstrąg” w Lubiczu Górnym.
- Zaczął się ruch przedświąteczny. Zdecydowanie największym popytem cieszą się karp i pstrąg - mówi Piotr Lisiecki, dyrektor firmy. - Na pewno mają inny smak niż te z Ukrainy czy Czech. Dobry karp nie ma smaku mulastego i jest raczej słodki.
Jak podkreśla Piotr Lisiecki, wielu klientów woli zaopatrzyć się w rybę już teraz. Jeśli kupujemy żywą świeżą rybę, wyfiletujemy ją, poporcjujemy i na kilka dni włożymy do zamrażalnika, nie straci ani na wartości, ani na smaku, a w Wigilię będzie mniej pracy. Niektóre gospodynie uważają wręcz, że ryba usmażona po rozmrożeniu jest lepsza.
Duży wybór towaru jak zwykle mają w sklepie rybnym przy ulicy Wojska Polskiego w Toruniu.
- W porównaniu z poprzednim rokiem gorzej jest trochę ze świeżym łososiem. Natomiast nie ma i nie będzie problemu z karpiem czy pstrągiem - zapewnia Grażyna Gąsiorowska, współwłaścicielka sklepu. - Na karpia jest zdecydowanie największy popyt.
Ryba prosto z basenu
Przed samymi świętami można karpia kupić prosto z basenów rozstawianych na ulicach. Jest to dopuszczalne, o ile handlowiec ma stosowne pozwolenie.
- Przepisy nie określają, jakie wymiary musi mieć ryba, jak głęboki powinien być basen - zaznacza Dorota Stankiewicz, powiatowy lekarz weterynarii w Toruniu. - W tej sytuacji możemy tylko ocenić według własnego sumienia, czy ryby są przechowywane w odpowiednich warunkach. Niedobrze, jeśli są stłoczone, a woda jest ciemna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska