Mniej tłuszczu, czyli mniej kalorii

Redakcja
Czy jedzenie mięsa pieczonego na grillu może być niezdrowe? Z Katarzyną Pietkun, dyplomowaną dietetyk o tym, co zrobić, by jedzenia z grilla było zdrowsze, rozmawia Katarzyna Bogucka.

Z Katarzyną Pietkun, dyplomowaną dietetyk o tym, co zrobić, by jedzenia z grilla było zdrowsze, rozmawia Katarzyna Bogucka.

Czy jedzenie mięsa pieczonego na grillu może być niezdrowe?

Może być, ale nie można przesądzić jednoznacznie, że ten typ pożywienia, który jest smaczny i na stałe wpisał się w nasz repertuar kulinarny, jest zły. Grillowanie zbyt tłustego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Substancje rakotwórcze, dioksyny, furany ulatniają się podczas wytapiania się tłuszczu z mięsa, więc nawet stanie przy dymiącym grillu jest ryzykowne.

Proszę zatem o kilka porad dotyczących bezpiecznego grillowania.

<!** reklama>Wybieraj mięso chude, dobrej jakości. Warto je zamarynować przed pieczeniem. Używaj węgla drzewnego, bo drzewa iglaste zawierają żywice, które uwalniają szkodliwe substancje podczas spalania. Nie używaj rozpałki. Przed każdym użyciem rusztu staranie go umyj. Kładź mięso, warzywa na aluminiowe tacki.

Czy osoby, które preferują dania z grilla są narażone na otyłość?

Potrawy grillowane są bez dodatku tłuszczu, zatem mają niższą wartość kaloryczną. Zdecydowanie kotlet z piersi kurczaka smażony na oleju czy ryby smażone będą miały wyższą wartość energetyczną, niż mięso grillowane. Potrawy z grilla mogą być spożywane przez osoby będące na diecie ubogenergetycznej.

A kto nie powinien jeść dań z rusztu?

Ludzie z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego, z problemami ze strony wątroby, cierpiący na wrzody żołądka, na przewlekłe stany podrażnienia błony śluzowej żołądka, kobiety w trakcie laktacji (możliwość wystapienia kolek u dzieci), chorzy na dnę moczanową, a także kulturyści, sportowcy.

Czy dzieciom wolno takie mięso podawać?

Dzieci nie powinny jeść dań z grilla zbyt często, ponieważ głównie podczas okresu dojrzewania kumulują się w organizmie substancje heterocykliczne, mogące wywoływać w przyszłości nowotwór. Maluchom do 4. roku życia nie podajemy dań pochodzących z grilla, ze względu na ich ciężkostrawność. A dzieciom starszym zalecam jeść częściej grillowane mięso drobiowe niż wieprzowe.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie