Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Myj ręce, sprawdzaj, co jesz!

Hanna Walenczykowska
Hanna Walenczykowska
Letnie upały sprzyjają rozwojowi bakterii i wirusów, powodujących zatrucia pokarmowe, dlatego lepiej unikać kąpieli w fontannach oraz jedzenia niemytych owoców.

Letnie upały sprzyjają rozwojowi bakterii i wirusów, powodujących zatrucia pokarmowe, dlatego lepiej unikać kąpieli w fontannach oraz jedzenia niemytych owoców.

**<!** Image 3 align=none alt="Image 217848" sub="W laboratorium WSSE wykonuje się posiewy bakteriologiczne, by określić przyczyny zatrucia. Na zdjęciu: Wiesława Patyna. [Fot. Dariusz Bloch]">W sezonie wiosenno-letnim liczba zatruć nieznacznie wzrasta. Powodują je najczęściej wirusy. Jeśli jednak bierze się pod uwagę cały rok, to okazuje się, że ich liczba stopniowo maleje. Dlaczego? - Wynika to najpewniej z poprawy warunków życia - wyjaśnia dr n. med. Renata Kuczyńska, specjalista pediatra, alergolog z Kliniki Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii Collegium Medicum UMK w Toruniu. - Poprawiła się również higiena przygotowywania i przechowywania żywności, zwłaszcza w warunkach tzw. zbiorowego żywienia.

Niebezpieczne używki

Renata Kuczyńska zauważa jednak pewne niepokojące zjawisko, czyli rosnącą liczbę zatruć alkoholem.

- Niestety, obserwujemy je u coraz młodszych dzieci oraz u młodzieży - mówi lekarka. - Na przykład w tym tygodniu przywieziono do izby przyjęć bydgoskiego szpitala im. Jurasza 14-letnią dziewczynę w stanie upojenia alkoholowego, Znaleziono ją na ulicy. Dziecko pochodziło z tak zwanego dobrego domu.

<!** reklama>

Lekarze szpitala im. Jurasza twierdzą, że coraz więcej osób (także dzieci) zatruwa się różnymi środkami odurzającymi, w tym lekami dostępnymi bez recepty, które zawierają składniki mogące powodować odurzenie. - Środki te dzieci nabywają bez większych problemów w aptekach - podkreśla Renata Kuczyniecka. - Z racji specyfiki naszej kliniki (gastroenterologia, całodobowe dyżury endoskopowe) hospitalizujemy także dzieci po przypadkowym spożyciu substancji żrących (udrażniacze do rur, środki do czyszczenia toalet), u których doszło do oparzenia chemicznego przewodu pokarmowego i innych powikłań.

Do tego typu zatruć dochodzi zwykle wówczas, gdy rodzice nie poświęcają dziecku należytej uwagi. Przyczyny innych zachorowań to nieroztropność lub nieprzestrzeganie zasad higieny.

Groźne drobnoustroje

Z danych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wynika, że jednym z najczęściej występujących zatruć jest schorzenie wywołane przez sinice.

- Toksyny wytwarzane przez sinice mogą wywoływać przy kontakcie ze skórą człowieka zaczerwienienie, swędzącą pokrzywkę i wypryski. W przypadku dostania się do oczu wywołują zapalenie spojówek lub gałki ocznej - przestrzega Agnieszka Podleśna, rzecznik WSSE. - Spożycie wody zanieczyszczonej sinicami wywołuje ból brzucha, nudności, wymioty, rozwolnienie. Najbardziej zagrożone są małe dzieci, które podczas kąpieli często mimowolnie łykają skażoną wodę.

W ekstremalnych przypadkach może dojść do porażenia układu nerwowego, objawiającego się niepokojem, zmianami nastroju, drżeniem, nerwobólami, dreszczami, uczuciem zimna.

Warto dodać, że niebezpieczny dla zdrowia może być kontakt z wodą znajdującą się w fontannach. Żyją w niej bakterie, pasożyty, glony i wiele innych szkodliwych drobnoustrojów. - Z punktu widzenia sanitarno-epidemiologicznego zabawa w miejskich fontannach jest szczególnie niebezpieczna - ostrzega Agnieszka Podleśna. - Fontanny często służą ptakom, psom i kotom jako wodopój, kąpielisko i toaleta.

Kolejną grupę zatruć tworzą tzw. choroby brudnych rąk. Poza tym, przyczyną zatruć może być także żywność. Niebezpieczne jest np. spożywanie brudnych warzyw, owoców, jaj, używanie zanieczyszczonych narzędzi kuchennych bądź niewłaściwe przechowywanie produktów żywnościowych(np. rozmrażanie i ponowne ich zamrażanie). W taki sposób zakazić się można: wirusowym zapaleniem wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa), bakteryjnym zapaleniem jamy ustnej, salmonellozą.

Objawy salmonelli (bóle brzucha, gorączka, biegunka, nudności lub wymioty) występują zwykle po upływie 6-72 godzin od momentu zakażenia. U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko i wywołać zmiany w narządach wewnętrznych.

Czym można się zatruć?

Spożywanie niektórych produktów może łatwo wywołać objawy chorobowe. Lepiej zatem wystrzegać się jedzenia surowych jaj (zwłaszcza żółtka), surowego mięsa, majonezu domowej produkcji, nieświeżych sałatek z majonezem, przeterminowanych przetworów spożywczych (np. konserw - mogą one zawierać jad kiełbasiany, który, oprócz objawów ze strony układu pokarmowego, może wywołać również zaburzenie układu nerwowego).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska