Na Dzień Kobiet wypróbuj wyjątkowe przepisy niezwykłych kobiet. Czekolada Fridy Kahlo czy kurczak Sophii Loren? Wybierz sama
Ptysie z bitą śmietaną Coco Chanel
Około 10 sztuk
Składniki:
2 łyżki cukru
100 g masła
150 ml wody
130 g mąki pszennej
4 jajka w temperaturze pokojowej
płatki migdałowe
śmietanka kremówka
odrobina cukru
cukier puder
Przygotowanie:
1. Do rondla wlej wodę z cukrem i masłem. Powoli podgrzewaj, mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą. Zwiększ ogień.
2. Tuż po zagotowaniu płynu wsyp do niego całą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez minutę, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek rondla.
4. Przerzuć ciasto na papier do pieczenia i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż je z powrotem do rondla, ale nie stawiaj na kuchence. Wbij po jednym jajku i drewnianą łyżką mieszaj je z ciastem, aż będzie gładkie i połyskliwe.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką układaj na niej porcje ciasta, zostawiając duże odstępy. Posypuj płatkami migdałowymi.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C i piecz przez 20 minut, aż ptysie wyrosną i się zarumienią. Zostaw do wystudzenia na kratce.
7. Ptysie przekrój na pół. Ubij śmietankę z odrobiną cukru, napełnij połówki ciastek bitą śmietaną i składaj ptysie. Posypuj cukrem pudrem i natychmiast podawaj.