Spis treści
Mam dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiem, jak je przygotować bez dodatków tłuszczu czy glutenu. To bardzo proste i szybkie! Chrupkość zapewni im panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienite ziemniaki z piekarnika.
Pieczone ziemniaki – przepis
Czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 minut pieczenia.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku.
Polecam także: Pieczone ziemniaki w skorupce z parmezanu. Ten przepis podbija Internet
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
- Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
- Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
- Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
- Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
- Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Moja porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.
Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!
Czytaj także:
Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?
Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.
Czyta także: Najlepszy przepis na masło czosnkowe. Warto doprawić je cebulą czarownic. Idealny dodatek do dań z grilla
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: