MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na rodzinne spotkania polecam placek z brzoskwiniami. Ekspresowe ciasto do zrobienia w kwadrans. Smakuje wybornie i rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Placek z brzoskwiniami jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach
Placek z brzoskwiniami jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste, delikatne ciasto i dojrzałe brzoskwinie to idealne połączenie na lato. Jeśli szukasz przepisu na banalnie proste ciasto, zrób błyskawiczny placek z brzoskwiniami. Będzie gotowy, zanim się obejrzysz. A smakuje wprost wybornie!

W skrócie:

Masz ochotę na pyszne i świeże, proste do zrobienia ciasto do kawy? Proponuję szybki placek z brzoskwiniami. To ciasto zrobisz w kwadrans, jedną ręką! Nie potrzebujesz nawet miksera, bo ciasta nie trzeba ucierać ani wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki rózgą, a nawet widelcem. To ciasto zawsze wychodzi pulchne i puszyste, a w smaku jest bardzo delikatne. Idealnie pasują do niego soczyste, dojrzałe brzoskwinie. Przekonaj się, jak placek z owocami pięknie pachnie podczas pieczenia. Trudno się powstrzymać, żeby nie zjeść go prosto z piekarnika. Lepiej jednak odczekać aż trochę ostygnie. Podaj je do kawy, herbaty lub na niedzielny deser po obiedzie. Przekonasz się, jak wyśmienicie smakuje to ciasto z brzoskwiniami.

Placek z brzoskwiniami – przepis na szybkie ciasto do kawy

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Porcja: klasyczna tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 dojrzałe brzoskwinie,

  • 4 jajka,

  • 1 i ¼ szklanka mąki,

  • 1/3 szklanki oleju,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka masła,

  • łyżka cukru pudru.

Jak zrobić szybki placek z brzoskwiniami?

  1. Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier zwykły, wanilinowy i jajka. Wymieszałam rózgą na gęstą masę.

  2. Dolałam olej i ponownie wymieszałam. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać więcej oleju.

  3. Tortownicę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto.

  4. Brzoskwinie umyłam, obrałam, wyjęłam pestki. Owoce pokroiłam na plasterki i ułożyłam na cieście.

  5. Wstawiłam ciasto do piekarnika nastawionego do 180 stopni. Piekłam ok. 30 minut.

  6. Wyjęłam ciasto i zostawiłam do przestygnięcia.

  7. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na rodzinne spotkania polecam placek z brzoskwiniami. Ekspresowe ciasto do zrobienia w kwadrans. Smakuje wybornie i rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska