Na truskawki lub do garów

Aleksandra Grzona
Wraz ze wzrostem temperatury za oknem rośnie także zapotrzebowanie na pracowników sezonowych. Właściciele restauracji, Urząd Pracy, OHP czekają na chętnych.

Wraz ze wzrostem temperatury za oknem rośnie także zapotrzebowanie na pracowników sezonowych. Właściciele restauracji, Urząd Pracy, OHP czekają na chętnych.

- Złożyłam sporo podań, ale na razie cisza. Nikt do mnie nie oddzwonił - martwi się 18-letnia Paulina z Tarpna, która niedawno odwiedziła puby, restauracje i ośrodki wypoczynkowe w Grudziądzu. - Mogłabym sprzątać, myć naczynia. Pieniądze chcę zarobić na wypad ze znajomymi pod namiot.

W podobnej sytuacji jest wielu młodych ludzi. Co ciekawe, dane Powiatowego Urzędu Pracy w Grudziądzu wskazują, że od lutego do końca kwietnia spadła liczba bezrobotnych w naszym mieście o około 900 osób. Można zatem stwierdzić, że dla pracodawców sezon letni rozpoczął się już kilka miesięcy temu.

<!** reklama>- Szkoda, bo brakuje przedsiębiorców, którzy zgłaszaliby zapotrzebowanie na typową pracę sezonową. Jeśli się taka pojawia, są to zazwyczaj pojedyncze oferty - mówi Krzysztof Olszewski, kierownik Działu Usług Rynku pracy PUP w Grudziądzu. Jego zdaniem o tym, czy dana praca jest sezonowa, czy nie, decyduje specyfika zajęcia, a także podpisywanie umów z pracownikami na czas określony.

- Te oferty, które otrzymujemy, dotyczą głównie budownictwa i ogrodnictwa - dodaje jego podwładna Katarzyna Czajkowska.

A co z wyjazdami na saksy? W porównaniu z poprzednimi latami zmniejszyła się liczba ofert pracy sezonowej za granicą, co jak wyjaśnia Krzysztof Olszewski, ma niewątpliwie związek z kryzysem. Zainteresowani wyjazdem znajdą w urzędzie oferty pracy w Holandii i Francji, głównie przy zbiorach warzyw i owoców. Ci, którzy wolą zostać w kraju, muszą liczyć na Ochotnicze Hufce Pracy.

- U nas sezon dopiero się zaczyna - mówi Agnieszka Weiland-Tyburska, doradca zawodowy z OHP. - Pierwsze oferty dotyczą pracy wyjazdowej nad jeziorem. Często przy tego typu zajęciach potrzebne jest przygotowanie gastronomiczne. Ale w kolejnych dniach zapewne pojawią się ogłoszenia dotyczące na przykład zbierania owoców. To z pewnością najlepszy czas na rejestrację i wypełnianie ankiet.

Dodatkową szansą jest możliwość podjęcia pracy w letnich ogródkach. Właściciele restauracji chętnie przyjmują CV. Podkreślają jednak, że duży wpływ na decyzje o zatrudnieniu dodatkowego pracownika będzie miała pogoda tego lata.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie