Wraz ze wzrostem temperatury za oknem rośnie także zapotrzebowanie na pracowników sezonowych. Właściciele restauracji, Urząd Pracy, OHP czekają na chętnych.
- Złożyłam sporo podań, ale na razie cisza. Nikt do mnie nie oddzwonił - martwi się 18-letnia Paulina z Tarpna, która niedawno odwiedziła puby, restauracje i ośrodki wypoczynkowe w Grudziądzu. - Mogłabym sprzątać, myć naczynia. Pieniądze chcę zarobić na wypad ze znajomymi pod namiot.
W podobnej sytuacji jest wielu młodych ludzi. Co ciekawe, dane Powiatowego Urzędu Pracy w Grudziądzu wskazują, że od lutego do końca kwietnia spadła liczba bezrobotnych w naszym mieście o około 900 osób. Można zatem stwierdzić, że dla pracodawców sezon letni rozpoczął się już kilka miesięcy temu.
<!** reklama>- Szkoda, bo brakuje przedsiębiorców, którzy zgłaszaliby zapotrzebowanie na typową pracę sezonową. Jeśli się taka pojawia, są to zazwyczaj pojedyncze oferty - mówi Krzysztof Olszewski, kierownik Działu Usług Rynku pracy PUP w Grudziądzu. Jego zdaniem o tym, czy dana praca jest sezonowa, czy nie, decyduje specyfika zajęcia, a także podpisywanie umów z pracownikami na czas określony.
- Te oferty, które otrzymujemy, dotyczą głównie budownictwa i ogrodnictwa - dodaje jego podwładna Katarzyna Czajkowska.
A co z wyjazdami na saksy? W porównaniu z poprzednimi latami zmniejszyła się liczba ofert pracy sezonowej za granicą, co jak wyjaśnia Krzysztof Olszewski, ma niewątpliwie związek z kryzysem. Zainteresowani wyjazdem znajdą w urzędzie oferty pracy w Holandii i Francji, głównie przy zbiorach warzyw i owoców. Ci, którzy wolą zostać w kraju, muszą liczyć na Ochotnicze Hufce Pracy.
- U nas sezon dopiero się zaczyna - mówi Agnieszka Weiland-Tyburska, doradca zawodowy z OHP. - Pierwsze oferty dotyczą pracy wyjazdowej nad jeziorem. Często przy tego typu zajęciach potrzebne jest przygotowanie gastronomiczne. Ale w kolejnych dniach zapewne pojawią się ogłoszenia dotyczące na przykład zbierania owoców. To z pewnością najlepszy czas na rejestrację i wypełnianie ankiet.
Dodatkową szansą jest możliwość podjęcia pracy w letnich ogródkach. Właściciele restauracji chętnie przyjmują CV. Podkreślają jednak, że duży wpływ na decyzje o zatrudnieniu dodatkowego pracownika będzie miała pogoda tego lata.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?