Na wigilię śmierdzące ryby i ciasto z pleśnią? Fatalne wyniki kontroli żywności sprzedawanej na wagę
Kontrolerzy sprawdzili również rzetelność obsługi, dokonując zakupu kontrolnego. Zakup kontrolny polega na tym, że inspektorzy występują anonimowo w roli konsumentów i robią zakupy. Okazało się, że w 26 punktach sprzedawcy zawyżali należność – liczyli ją według cen wyższych, niż na półkach i wywieszkach lub według wagi brutto. W 7 sklepach inspektorzy znaleźli żywność przeterminowaną lub nie mogli ustalić terminów ważności, a w 34 były wagi bez aktualnej legalizacji.
Zobacz też:
Tak fałszują żywność w Toruniu i okolicy
Mieszkanie Plus w Toruniu. Budowa bloków ma ruszyć wiosną
Ranking szpitali. Jak wypadły toruńskie lecznice?
- Konsumencie! Produkty na wagę powinny być sprzedawane według wagi netto. Zwróć uwagę, czy nie dopłacasz za wagę opakowania - przypomina klientom przed świętami UOKiK. - Masz prawo wiedzieć, jaki jest skład produktu – powinien on być dostępny w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce lub w katalogu wyłożonym w sklepie. Masz prawo wiedzieć, kto jest producentem i jaki jest jego adres. W przypadku produktów rybnych glazurowanych sprzedawanych na wagę w miejscu sprzedaży musi być podana procentowa zawartość glazury.