MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na zieloną przystawkę zrób sałatkę z dyni i fety. Jesienią mogę ją jeść cały czas. To danie niemal robi się samo

Anna Daniluk
Na jesienną przystawkę polecam sałatkę z pieczonej dyni i fety. Oto zdrowy dodatek do obiadu.
Na jesienną przystawkę polecam sałatkę z pieczonej dyni i fety. Oto zdrowy dodatek do obiadu. Anna Daniluk
Szybka i prosta sałatka z pieczonej dyni i fety to prawdziwy rarytas na jesień. Doprawiam ją hojną ilością czosnku, suszonymi ziołami i zalewam aromatycznym sosem. Zrobienie go zajmuje tylko 5 minut, a domowa sałatka nabiera głębszego smaku. Poznaj przepis na sezonową sałatkę z dyni i fety na lunch.

W skrócie:

Sałatka z pieczona dynią to idealna propozycja na lekką przekąskę albo lunch do pracy. W tym ostatnim przypadku sos weź do małego słoika i polej nim składniki przed spożyciem. W przeciwnym razie składniki sałatki rozmokną i nie będą tak apetycznie wyglądać. Zachęcam cię też do zrobienia sałatki z pieczoną dynią i burakiem. Szczególnie jesienią i zimą te warzywa są tanie i przydatne do obiadu. Do tej sałatki zawsze dodaję zielony akcent, mogą to być liście świeżego szpinaku, roszponki lub rukoli. Wybór należy do ciebie.

Sałatka z dyni i fety – prosty przepis nie tylko na jesień

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia dyni.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 dyni piżmowej,

  • 65 g ciecierzycy z puszki bez zalewy,

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 starty ząbek,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,

  • 2 garście świeżych liści szpinaku,

  • 50 g sera feta lub sałatkowego zamiennika,

  • 6 sztuk suszonych pomidorów,

  • 1 ugotowany burak.

Sos:

  • 1/2 łyżeczki miodu wedle uznania,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 2 łyżki octu balsamicznego,

  • szczypta soli,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią i fetą?

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  2. W misce wymieszaj z opłukaną ciecierzycą i polej olejem rzepakowym.

  3. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.

  4. Piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową rozgrzej do 200° Celsjusza.

  5. Wsyp warzywa do szuflady frytkownicy beztłuszczowej lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki piecz przez 20 minut, aż będą złotobrązowe.

  6. W tym czasie pokrój fetę w kostkę, posiekaj suszone pomidory na paski, a buraka poszatkuj na cienkie plastry.

  7. Na talerzu rozłóż liście szpinaku, dodaj upieczoną dynię z ciecierzycą i ułóż plasterki buraka.

  8. Na wierzchu rozłóż kawałki fety, posiekane suszone pomidory.

  9. W słoiku umieść składniki sosu i energicznie wymieszaj. Polej nim z wierzchu sałatkę.

  10. Gotową sałatkę z dyni i fety podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodatki do sałatki z pieczonej dyni i fety

Do takiej sałatki możesz także ugotować kaszę jaglaną, przygotować porcję kuskusu lub brązowego ryżu. W szybszej wersji sprawdzi się także opcja podania z grzankami. Zamiast ciecierzycy dodać grillowany filet z kurczaka. Świetnie też smakuje podany z plastrami polędwiczki wieprzowej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska