W skrócie:
Sałatka z pieczona dynią to idealna propozycja na lekką przekąskę albo lunch do pracy. W tym ostatnim przypadku sos weź do małego słoika i polej nim składniki przed spożyciem. W przeciwnym razie składniki sałatki rozmokną i nie będą tak apetycznie wyglądać. Zachęcam cię też do zrobienia sałatki z pieczoną dynią i burakiem. Szczególnie jesienią i zimą te warzywa są tanie i przydatne do obiadu. Do tej sałatki zawsze dodaję zielony akcent, mogą to być liście świeżego szpinaku, roszponki lub rukoli. Wybór należy do ciebie.
Sałatka z dyni i fety – prosty przepis nie tylko na jesień
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia dyni.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1/2 dyni piżmowej,
65 g ciecierzycy z puszki bez zalewy,
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 starty ząbek,
1 łyżka oleju rzepakowego,
szczypta soli,
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
2 garście świeżych liści szpinaku,
50 g sera feta lub sałatkowego zamiennika,
6 sztuk suszonych pomidorów,
1 ugotowany burak.
Sos:
1/2 łyżeczki miodu wedle uznania,
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
szczypta soli,
świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić sałatkę z pieczoną dynią i fetą?
Sposób przygotowania:
Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj z opłukaną ciecierzycą i polej olejem rzepakowym.
Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik lub frytkownicę beztłuszczową rozgrzej do 200° Celsjusza.
Wsyp warzywa do szuflady frytkownicy beztłuszczowej lub rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki piecz przez 20 minut, aż będą złotobrązowe.
W tym czasie pokrój fetę w kostkę, posiekaj suszone pomidory na paski, a buraka poszatkuj na cienkie plastry.
Na talerzu rozłóż liście szpinaku, dodaj upieczoną dynię z ciecierzycą i ułóż plasterki buraka.
Na wierzchu rozłóż kawałki fety, posiekane suszone pomidory.
W słoiku umieść składniki sosu i energicznie wymieszaj. Polej nim z wierzchu sałatkę.
Gotową sałatkę z dyni i fety podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodatki do sałatki z pieczonej dyni i fety
Do takiej sałatki możesz także ugotować kaszę jaglaną, przygotować porcję kuskusu lub brązowego ryżu. W szybszej wersji sprawdzi się także opcja podania z grzankami. Zamiast ciecierzycy dodać grillowany filet z kurczaka. Świetnie też smakuje podany z plastrami polędwiczki wieprzowej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: