Spis treści
- Dlaczego dieta jest ważna przy nadciśnieniu?
- Ogólne zasady zbijania ciśnienia
- Najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia
- Produkty zbożowe na niskie ciśnienie
- Chude mięso przy nadciśnieniu
- Małotłuste produkty mleczne
- Jakie warzywa obniżą ciśnienie?
- Te owoce są doskonałe na nadciśnienie
- Orzechy oraz nasiona
- Ryby przy nadciśnieniu
- Które tłuszcze są dobre?
- Zioła obniżające ciśnienie
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Dlaczego dieta jest ważna przy nadciśnieniu?
Lekarze od lat wyraźnie podkreślają, że ograniczenie wysokiego ciśnienia to nie tylko leki, ale przede wszystkim ściśle przestrzegana dieta. Wraz ze spożywaniem większej ilości produktów smażonych i pikantnych można zauważyć wyraźny wzrost ciśnienia krwi. Problemem są również fast foody, przetworzona żywność, a także sód i cholesterol. Prawidłowa dieta umożliwia obniżenie ciśnienia krwi tak, aby utrzymać je w zdrowym, zalecanym zakresie.
Polecamy
Ogólne zasady zbijania ciśnienia
Nie ma wątpliwości, że odpowiednia dieta może zdziałać najwięcej w kwestii walki ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Podstawą jest unikanie nadmiaru tłuszczy zwierzęcych. Przede wszystkim powinniśmy skupić się na produktach niskotłuszczowych oraz niskokalorycznych. Dzięki takiej diecie skutecznie również zredukujemy masę ciała, co również wspomoże regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Powinniśmy zrezygnować również z solenia potraw.
Najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia
Istnieje wiele dobrych diet, które umożliwiają aktywną walkę z wysokim ciśnieniem krwi. Wśród nich w szczególności wyróżnia się dieta śródziemnomorska. Ta nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale także hamuje starzenie się organizmu. Jest to również opcja znakomita przy problemach z naczyniami krwionośnymi oraz chorobami serca. Dieta ta ma oparcie o potrawy przetworzone w najmniejszym możliwym stopniu.
Polecamy
Produkty zbożowe na niskie ciśnienie
Wśród produktów znakomicie wspomagających walkę z wysokim ciśnieniem warto wyróżnić produkty zbożowe. Te jednak przede wszystkim powinny być pełnoziarniste. Warto postawić np. na płatki jaglane, owsiane lub jęczmienne. Znakomitą opcją będą również makarony razowe, brązowy ryż oraz kasze. Z kolei białe pieczywo powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu. Lepiej nie jeść niezdrowych pączków i drożdżówek.
Chude mięso przy nadciśnieniu
Jeśli mamy ochotę na mięsny posiłek, lepiej zrezygnować z ciężkiej wieprzowiny, gęsiny i innych tłustych mięs, wędlin i pasztetów. Zamiast tego lepiej postawić na indyka, kurczaka, schab i cielęcinę. Warto wybierać szczególnie chude mięsa. A co z wędlinami? Te warto ograniczyć, ponieważ sklepowe wyroby wędliniarskie mają bardzo dużo soli.
Polecamy
Małotłuste produkty mleczne
W przypadku mleka i produktów mlecznych skuteczne zbicie ciśnienia krwi jest możliwe przy spożywaniu tych produktów, których zawartość tłuszczu wynosi maksymalnie 2%. W przypadku serów warto postawić na chude. Z kolei camembert oraz brie, a także inne tłuste sery powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Wrogiem dobrego ciśnienia są również serki topione oraz żółte sery.
Jakie warzywa obniżą ciśnienie?
Zdrowotne właściwości warzyw są podkreślane nie od dziś. Nie bez powodu warto stawiać w szczególności na warzywa zielone. Obniżenie ciśnienia wykazują m.in. brokuły, sałata i brukselka. Warto również skupić się na spożywaniu roślin strączkowych, czyli ciecierzycy, soi oraz soczewicy. Jednakże miłośnicy warzyw konserwowych i marynowanych nie będą zadowoleni. Te potrawy powinny być usunięte z codziennego menu, podobnie jak warzywa smażone na tłuszczu oraz warzywne sałatki z ciężkimi sosami lub majonezem.
Polecamy
Te owoce są doskonałe na nadciśnienie
Podobnie jak warzywa, tak i owoce doskonale wspomagają obniżenie ciśnienia. Dobre działanie wykazuje przede wszystkim spożywanie cytrusów, a także owoców granatu. Również warto sięgać po owoce sezonowe oraz wybitnie wodne owoce. Tu prym wiedzie zwłaszcza arbuz. Nie powinniśmy jednak spożywać syropów, przesłodzonych dżemów i kompotów, a także cukrowych napojów owocowych.
Orzechy oraz nasiona
Przy nadciśnieniu tętniczym warto jeść umiarkowane ilości orzechów włoskich, pistacji oraz orzechów laskowych. Dieta orzechowa może być wzbogacona o nasiona dyni i słonecznika. Koniecznie powinniśmy jednak wystrzegać się orzechów w karmelu, miodzie, a także panierowanych i solonych orzeszków.
Polecamy
Ryby przy nadciśnieniu
Najlepsza na nadciśnienie dieta śródziemnomorska w znacznej mierze opiera się o ryby i owoce morza. Nie bez powodu. Te są cenne nie bez powodu. Ryby morskie oraz słodkowodne znakomicie zwalczają nadciśnienie. Nawet tłustsze okazy możemy czasem zjeść. Nie powinniśmy jednak spożywać konserw rybnych oraz marynowanej soli.
Które tłuszcze są dobre?
Nie każdy tłuszcz jest zły. Choć podkreśla się niedobre działanie tłuszczy zwierzęcych, zwłaszcza z wieprzowiny, wiele cennych właściwości mają np. tłuszcze roślinne. Okazuje się, że nie tylko oliwa z oliwek czy olej z pestek winogron, ale również i olej rzepakowy może sprzyjać dobremu ciśnieniu krwi. Unikać powinniśmy spożywanie smalcu, słoniny oraz twardej margaryny.
Polecamy
Zioła obniżające ciśnienie
Na wysokie ciśnienie skutecznie działają również rozmaite zioła i zaparzane z nich herbaty. Warto postawić na skrzyp polny, melisę, głóg, rumianek, a także dziką różę i lipę. Tego typu zioła mogą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?