Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia. Owoce i warzywa dla osób z nadciśnieniem

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Problem wysokiego ciśnienia krwi jest określany mianem nadciśnienia. Mówi się o nim wtedy, gdy krew przepływa przez naczynia krwionośne ze zbyt wysoką siłą. Eksperci podkreślają, że stany chorobowe towarzyszą ciśnieniu pomiędzy 120/80 a 140/90. W efekcie jesteśmy obciążeni wyższym ryzykiem wystąpienia problemów sercowych, naczyniowych. Na nadwyrężenie, urazy i szkody mogą być również narażone nerki, oczy oraz mózg.
Problem wysokiego ciśnienia krwi jest określany mianem nadciśnienia. Mówi się o nim wtedy, gdy krew przepływa przez naczynia krwionośne ze zbyt wysoką siłą. Eksperci podkreślają, że stany chorobowe towarzyszą ciśnieniu pomiędzy 120/80 a 140/90. W efekcie jesteśmy obciążeni wyższym ryzykiem wystąpienia problemów sercowych, naczyniowych. Na nadwyrężenie, urazy i szkody mogą być również narażone nerki, oczy oraz mózg. Pixabay
Problem wysokiego ciśnienia krwi jest określany mianem nadciśnienia. Mówi się o nim wtedy, gdy krew przepływa przez naczynia krwionośne ze zbyt wysoką siłą. Eksperci podkreślają, że stany chorobowe towarzyszą ciśnieniu pomiędzy 120/80 a 140/90. W efekcie jesteśmy obciążeni wyższym ryzykiem wystąpienia problemów sercowych, naczyniowych. Na nadwyrężenie, urazy i szkody mogą być również narażone nerki, oczy oraz mózg.

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

od 16 lat

Dlaczego dieta jest ważna przy nadciśnieniu?

Lekarze od lat wyraźnie podkreślają, że ograniczenie wysokiego ciśnienia to nie tylko leki, ale przede wszystkim ściśle przestrzegana dieta. Wraz ze spożywaniem większej ilości produktów smażonych i pikantnych można zauważyć wyraźny wzrost ciśnienia krwi. Problemem są również fast foody, przetworzona żywność, a także sód i cholesterol. Prawidłowa dieta umożliwia obniżenie ciśnienia krwi tak, aby utrzymać je w zdrowym, zalecanym zakresie.

Polecamy

Ogólne zasady zbijania ciśnienia

Nie ma wątpliwości, że odpowiednia dieta może zdziałać najwięcej w kwestii walki ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Podstawą jest unikanie nadmiaru tłuszczy zwierzęcych. Przede wszystkim powinniśmy skupić się na produktach niskotłuszczowych oraz niskokalorycznych. Dzięki takiej diecie skutecznie również zredukujemy masę ciała, co również wspomoże regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Powinniśmy zrezygnować również z solenia potraw.

Najlepsza dieta na obniżenie ciśnienia

Istnieje wiele dobrych diet, które umożliwiają aktywną walkę z wysokim ciśnieniem krwi. Wśród nich w szczególności wyróżnia się dieta śródziemnomorska. Ta nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale także hamuje starzenie się organizmu. Jest to również opcja znakomita przy problemach z naczyniami krwionośnymi oraz chorobami serca. Dieta ta ma oparcie o potrawy przetworzone w najmniejszym możliwym stopniu.

Polecamy

Produkty zbożowe na niskie ciśnienie

Wśród produktów znakomicie wspomagających walkę z wysokim ciśnieniem warto wyróżnić produkty zbożowe. Te jednak przede wszystkim powinny być pełnoziarniste. Warto postawić np. na płatki jaglane, owsiane lub jęczmienne. Znakomitą opcją będą również makarony razowe, brązowy ryż oraz kasze. Z kolei białe pieczywo powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu. Lepiej nie jeść niezdrowych pączków i drożdżówek.

Chude mięso przy nadciśnieniu

Jeśli mamy ochotę na mięsny posiłek, lepiej zrezygnować z ciężkiej wieprzowiny, gęsiny i innych tłustych mięs, wędlin i pasztetów. Zamiast tego lepiej postawić na indyka, kurczaka, schab i cielęcinę. Warto wybierać szczególnie chude mięsa. A co z wędlinami? Te warto ograniczyć, ponieważ sklepowe wyroby wędliniarskie mają bardzo dużo soli.

Polecamy

Małotłuste produkty mleczne

W przypadku mleka i produktów mlecznych skuteczne zbicie ciśnienia krwi jest możliwe przy spożywaniu tych produktów, których zawartość tłuszczu wynosi maksymalnie 2%. W przypadku serów warto postawić na chude. Z kolei camembert oraz brie, a także inne tłuste sery powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Wrogiem dobrego ciśnienia są również serki topione oraz żółte sery.

Jakie warzywa obniżą ciśnienie?

Zdrowotne właściwości warzyw są podkreślane nie od dziś. Nie bez powodu warto stawiać w szczególności na warzywa zielone. Obniżenie ciśnienia wykazują m.in. brokuły, sałata i brukselka. Warto również skupić się na spożywaniu roślin strączkowych, czyli ciecierzycy, soi oraz soczewicy. Jednakże miłośnicy warzyw konserwowych i marynowanych nie będą zadowoleni. Te potrawy powinny być usunięte z codziennego menu, podobnie jak warzywa smażone na tłuszczu oraz warzywne sałatki z ciężkimi sosami lub majonezem.

Polecamy

Te owoce są doskonałe na nadciśnienie

Podobnie jak warzywa, tak i owoce doskonale wspomagają obniżenie ciśnienia. Dobre działanie wykazuje przede wszystkim spożywanie cytrusów, a także owoców granatu. Również warto sięgać po owoce sezonowe oraz wybitnie wodne owoce. Tu prym wiedzie zwłaszcza arbuz. Nie powinniśmy jednak spożywać syropów, przesłodzonych dżemów i kompotów, a także cukrowych napojów owocowych.

Orzechy oraz nasiona

Przy nadciśnieniu tętniczym warto jeść umiarkowane ilości orzechów włoskich, pistacji oraz orzechów laskowych. Dieta orzechowa może być wzbogacona o nasiona dyni i słonecznika. Koniecznie powinniśmy jednak wystrzegać się orzechów w karmelu, miodzie, a także panierowanych i solonych orzeszków.

Polecamy

Ryby przy nadciśnieniu

Najlepsza na nadciśnienie dieta śródziemnomorska w znacznej mierze opiera się o ryby i owoce morza. Nie bez powodu. Te są cenne nie bez powodu. Ryby morskie oraz słodkowodne znakomicie zwalczają nadciśnienie. Nawet tłustsze okazy możemy czasem zjeść. Nie powinniśmy jednak spożywać konserw rybnych oraz marynowanej soli.

Które tłuszcze są dobre?

Nie każdy tłuszcz jest zły. Choć podkreśla się niedobre działanie tłuszczy zwierzęcych, zwłaszcza z wieprzowiny, wiele cennych właściwości mają np. tłuszcze roślinne. Okazuje się, że nie tylko oliwa z oliwek czy olej z pestek winogron, ale również i olej rzepakowy może sprzyjać dobremu ciśnieniu krwi. Unikać powinniśmy spożywanie smalcu, słoniny oraz twardej margaryny.

Polecamy

Zioła obniżające ciśnienie

Na wysokie ciśnienie skutecznie działają również rozmaite zioła i zaparzane z nich herbaty. Warto postawić na skrzyp polny, melisę, głóg, rumianek, a także dziką różę i lipę. Tego typu zioła mogą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska