Najniższe emerytury i renty po waloryzacji w 2021 roku
Najlepsze i proste ciasta na Wielkanoc
Sernik może mieć wiele odmian: z brzoskwiniami lub rodzynkami, z kruszonką lub polewą czekoladową, na kruchym cieście lub bez ciasta. Wybraliśmy najprostsze i najmniej pracochłonne wersje. Uwaga, na sernik wybieramy twaróg tłusty. Paschę polecamy natomiast tym, którzy nie boją się jeść surowych jajek (obowiązkowo sparzonych tuż przed użyciem!).
Warto przeczytać
- Teraz bonem turystycznym 500+ płacisz za imprezę bez noclegu, choćby w ten weekend
- Czternasta emerytura będzie wypłacana w listopadzie 2021 r. - 1250,88 zł brutto
- Gastronomia otwarta po świętach? "Jest wstępna zgoda". Rzecznik rządu odpowiada
- W których miastach najszybciej znajdziesz pracę, a gdzie ubyło najwięcej ofert?
- Kozieniczanie na planie filmowym!
Sernik na kruchym spodzie
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki,
- 12 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka.
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, białko z 6-7 jaj, 8 dag masła, 25 dag cukru, cukier waniliowy, 2-4 dag mąki, może być ziemniaczana.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Po ochłodzeniu rozwałkować na cienki placek i upiec.
Twaróg zemleć w maszynce. Masło utrzeć dodając żółtka i część cukru. Połączyć z masą serową i cukrem waniliowym, utrzeć na pulchną masę. Białko ubić, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Do masy dodawać na przemian pianę i mąkę, dokładnie mieszając. Masę wyłożyć na upieczony placek i piec przez 45-60 minut w niezbyt gorącym piekarniku.
Sernik bez spodu
Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 8 jajek,
- pół kostki masła,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 budyń,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki cukru,
- rodzynki,
- skórka pomarańczowa.
Wykonanie. Twaróg zemleć w maszynce. Utrzeć masło dodając stopniowo żółtka, twaróg i cukier. Do przetartej masy dodać rodzynki, mannę, budyń, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wstawić na godzinę do piekarnika ogrzanego do 170 stopni C.
Pascha malinowa
Składniki:
- 50 dag twarogu,
- 25 dag konfitur malinowych (nie dżemu),
- pół kostki masła,
- pół szklanki
- cukru pudru,
- 2 żółtka i jedno całe nieduże jajo,
- szklanka świeżej gęstej śmietany.
Wykonanie. Twaróg dwukrotnie zemleć, wymieszać z odsączonymi konfiturami i całość przetrzeć przez nylonowe sito. Masło ucierać z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka i całe jajo. Do utartego masła dodać masę twarogowo-malinową i śmietanę, po czym całość znów utrzeć na gładko. Masę przełożyć do formy wyłożonej lnianą serwetką, przykryć serwetką również z wierzchu, przycisnąć deseczką lub talerzem, obciążyć (dobrze by było umożliwić odpływ wyciskanej wody). Schłodzić.
Podane składniki wystarczą na przygotowanie niedużej porcji, można oczywiście wszystko przemnożyć np. przez 2. Można też przyrządzić paschę bez dodatku owoców, za to z wanilią, migdałami i rodzynkami.
Z bakaliami
W przeciwieństwie do sernika, zwłaszcza tego na surowo, keks możemy przechować dość długo i zajadać się nim jeszcze po świętach. To łatwe do wykonania ciasto proszkowe.
Keks
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 4 jaja,
- 15 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 15 dag rozmaitych bakalii,
- pół porcji proszku do pieczenia,
- pół laski wanilii,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem. Dodać wanilię i bakalie. Ubić pianę z białek. Do utartej masy dodawać na przemian po trochu, mieszając, mąkę i pianę z białek. Ciasto wlać do wyłożonej natłuszczonym papierem formy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, pod koniec pieczenia zmniejszając trochę temperaturę.
Cwibak
Nazw keks i cwibak używa się ostatnio wymiennie, choć tradycyjny cwibak można upiec już z czterech tylko składników.
Składniki: 10 białek, 25 dag cukru pudru, 20 dag bakalii, 25 dag mąki.
Wykonanie. Ubić pianę z białek dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier puder. Do piany dodawać, również stopniowo, mąkę i pokrajane bakalie. Wlać do blachy i piec 45-60 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przepis Miss
Na zakończenie przepis jednej ze znanych blogerek kulinarnych, byłej Miss Polonia Ewy Wachowicz. Autorka nazywa to ciasto cwibakiem, choć przypomina ono keks. Ale mniejsza o nazwę...
Cwibak - keks
Składniki:
- 4 jajka,
- 125 g masła,
- 90 g cukru,
- 170 g mąki,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 350 g kandyzowanych owoców,
- 15 g proszku do pieczenia,
- skórka otarta z ¼ pomarańczy,
- 1 łyżka płatków migdałowych.
Wykonanie. Białka oddzielić od żółtek. Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzeć z połową cukru. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając, aż powstanie puszysty krem. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodać do piany krem z żółtek, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, owoce i skórkę pomarańczową. Kiedy powstanie jednolita masa, przełożyć do formy (natłuszczonej masłem i posypanej mąką). Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?