W skrócie
Zioła i napary na lepsze trawienie
W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Najpopularniejszy zestaw ziół na poprawę trawienia to:
- tymianek,
- mięta,
- i majeranek.
Takie rośliny można ich użyć w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zioła kojące ból brzucha i łagodzące wzdęcia
Przedstawione przez nas zioła często miały również zastosowanie w obrzędach ludowych lub przypisywano im znaczenie magiczne. W apokryfach możemy przeczytać na przykład, że bazylia wyrosła wokół grobu Jezusa podczas jego zmartwychwstania. W tradycji kościoła greckokatolickiego podczas uroczystości wielkanocnych używa się jej gałązek. Podobnie postrzegany jest tymianek, któremu już od czasów starożytnych przypisywano boskie pochodzenie. Obecnie uważa się, że ma on działanie bakteriobójcze i niwelujące infekcje.
Jak przechowywać zioła?
Aby zioła zachowywały swoje lecznicze właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Następnie należy wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, że suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. Jeśli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.
Jakie zioła na ból brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości?
Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub dodając do potraw w trakcie gotowania. Na przykład rozmaryn można zaparzyć we french pressie i przestudzony popijać na bóle żołądkowe.
Przepis na napar z bazylii

Bazylia znana jest ze swoich właściwości pobudzających trawienie tłustych dań. Dodatkowo wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Dodawanie jej w trakcie gotowania do sosów lub zup sprawi, że będą łatwiejsze do strawienia. Domowy napar ze świeżej bazylii szybko przyniesie ukojenie.
Składniki:
- 5 liści świeżej bazylii
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Liście bazylii należy porwać na drobne kawałki i umieścić w szklance. Wodę zagotować. Następnie wrzątek należy wlać do rozdrobnionej bazylii. Napar trzeba przykryć spodkiem i odczekać około 10 minut. Pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Herbatka z bazylii powinna być pita doraźnie, maksymalnie trzy razy dziennie.
Najlepsze zioła na wzdęcia i przejedzenie po świętach. Przep...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Curver
Curver Pojemnik do przechowywania żywności prostokątny 0,4L CUR-051

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?