2 z 12
Poprzednie
Następne
Nalewki domowej roboty. PRZEPISY i PORADY. Co warto wiedzieć o nalewkach? Najlepsza nalewka z pigwy, aronii i malin
NALEWKA Z PIGWY Z MIODEM
Składniki:
1 kg pigwy,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wódki,
1 kg miodu.
Przygotowanie:
Pigwę obrać, wydrążyć ze środka pestki, pokroić na kawałki. Wrzucić je do słoja i zalać 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki. Odstawić na miesiąc. Raz na kilka dni potrząsnąć słojem, żeby wymieszać owoce. Po miesiącu przelać płyn do innego słoja. Owoce, które zostały, zalać 1 kg miodu i odstawić na ok. 2 tygodnie. Miód wyciąga z owoców alkohol i aromat
Po tych dwóch tygodniach zlać powstały syrop do wcześniejszego syropu. Wymieszać i zlać do butelek. Pamiętajcie, że muszą być one szczelnie zamknięte i mają leżeć przez ok. 3 miesiące.
Przepis Jana / Gazeta Lubuska