Epidemia koronawirusa i jesienna szaruga za oknem sprawiają, że szukamy kolejnych sposobów na to, jak wzmocnić naszą odporność. Na pewno nie zaszkodzą domowe napoje rozgrzewające z dodatkiem ziół i przypraw. Oto najlepsze przepisy na napoje rozgrzewające. Część z nich wzmocni Waszą odporność i pomoże w walce z przeziębieniem, inne przyjemnie rozgrzeją i wprawią w lepszy nastrój w jesienny czy zimowy wieczór.
Napoje rozgrzewające organizm - sprawdzone przepisy
Wśród naszych propozycji znalazły się herbaty, napary, a także ziołowe mieszanki. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni.
Pamiętajcie, że przepisy możecie dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione przyprawy. Najlepiej rozgrzeje Was imbir, cynamon, goździki, kardamon oraz kurkuma. Możecie dodać te składniki do ulubionej herbaty.
Waszą odporność wzmocni także miód oraz sok z cytryny czy pomarańczy. Rozgrzewające napoje mogą wesprzeć nas w walce z przeziębieniem. Warto więc spróbować różnych przepisów i znaleźć swoją ulubioną recepturę.
Jak poprawić odporność? Oto lista przepisów
Herbata z rozmarynem i cytryną
Składniki:
3 szklanki wody
1 łyżka suszonej mięty
2 łyżki zielonej herbaty
Połowa cytryny
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu
Liście herbaty, liście mięty, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz gałązki rozmarynu zalewamy gorącą wodą. Czekamy minutę, a następnie dodajemy miód i mieszamy. Napar parzymy przez ok. 5 minut.
Herbata z kwiatów lipy z miodem, imbirem i cytryną
Składniki:
1 łyżka kwiatu lipy
Starta skórka z cytryny
Plaster imbiru
Łyżka miodu
Składniki zalewamy gorącą wodą. Po pięciu minutach rozgrzewający napój jest gotowy do spożycia.
Napar jabłkowo-cynamonowy
Składniki
1 litr wody
Garść suszonych jabłek
3 ziarna kardamonu
3 goździki
Laska cynamonu
Kawałek imbiru
1 łyżka miodu
Gorącą wodą zalej garść suszonych jabłek, ziarna kardamonu, goździki oraz cynamon oraz imbir. Parz przez ok. 3 minuty. Kiedy napar ostygnie, dodaj łyżkę miodu.
Napój z imbirem i koprem włoskim
Składniki:
Kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3 nasiona kardamonu
1 łyżeczka syropu klonowego
3 szklanki wody
2 plasterki cytryny
Imbir posiekaj, a kardamon rozgnieć. Następnie zalej wszystkie składniki gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut. Na koniec dodaj plasterki cytryny.
Napój z kurkumy
Składniki:
2 korzenie kurkumy
2 laski cynamonu
1 korzeń imbiru
3 szklanki wody
Szczypta soli
Kilka kropel syropu klonowego
Gotujemy wodę w małym rondelku. Następnie wrzucamy wszystkie składniki (oprócz soli i syropu klonowego) i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Po zaparzeniu dodajemy sól i syrop klonowy do smaku.
Masala chai
Składniki:
5 nasion kardamonu
3 goździki
5 nasion anyżu
Kawałek świeżego imbiru
2-3 laski cynamonu
Ekstrakt waniliowy
3 łyżki czarnej herbaty
1–2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mleka
W rondelku zagotuj wodę, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 10 minut. Wlej mleko i wymieszaj. Na koniec wsyp czarną herbatę. Po chwili wyłącz kuchenkę i odczekaj 5 minut do pełnego zaparzenia. Przelej napar przez sitko i dodaj syrop z agawy albo syrop klonowy.
Napój malinowy
Składniki:
2 łyżki herbaty malinowej
4 łyżki soku z malin
3 goździki
Laska cynamonu
Sok z połówki cytryny
2 plasterki pomarańczy
Zaparz herbatę, a następnie dodaj do niej sok z malin, goździki i cynamon. Gdy napój lekko ostygnie, wyciśnij sok z cytryny i dodaj plasterki pomarańczy.
Napój żurawinowo-jabłkowy
Składniki:
1 jabłko
pół szklanki świeżej żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
Kilka kropel syropu klonowego
Jabłko pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do dzbanka. Dodaj żurawinę i całość zalej gorącą wodą. Następnie dodaj cynamon, goździki i parz napar przez ok. 5 minut. Na koniec posłódź go słodkim syropem.
Kawa z czekoladą i chili
Składniki:
Kilka kostek czekolady
50 ml śmietanki
Szczypta chilli
Szczypta cynamonu i kakao do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, a następnie przelewamy do filiżanki i dodajemy espresso. Dekorujemy cynamonem i kakao.
Napar z rumianku, aronii, róży i bzu
Składniki:
2 szklanki wody
1 łyżeczka suszu z owoców róży
1 łyżeczka suszonej aronii
1 łyżeczka suszonego rumianku
1 łyżeczka suszu z czarnego bzu
Niewielki plaster świeżego imbiru
1 łyżka soku z malin
1 łyżka miodu
Zioła i owoce umieść w rondelku. Dodaj dwie szklanki wody. Zagotuj, a następnie przelej do szklanki i dodaj sok z malin oraz miód.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?