Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Napoje rozgrzewające organizm - sprawdzone przepisy. LISTA Jak wzmocnić odporność i o nią zadbać?

Sara Watrak
Sara Watrak
unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne
Napoje rozgrzewające organizm - sprawdzone przepisy: jesień w pełni, temperatura coraz niższa, wielu z nas łapie różne infekcje. Szukamy więc sposobów na to, jak wzmocnić odporność. Warto skorzystać z niezawodnych metod naszych mam i babć. Co powiecie na napój rozgrzewający z cytryną i imbirem? A może wolicie herbatę z kwiatów lipy z miodem? Sprawdźcie najlepsze przepisy na napoje rozgrzewające. Umilą Wam chłodny, ponury, jesienny dzień, a także pomogą wzmocnić odporność.

Epidemia koronawirusa i jesienna szaruga za oknem sprawiają, że szukamy kolejnych sposobów na to, jak wzmocnić naszą odporność. Na pewno nie zaszkodzą domowe napoje rozgrzewające z dodatkiem ziół i przypraw. Oto najlepsze przepisy na napoje rozgrzewające. Część z nich wzmocni Waszą odporność i pomoże w walce z przeziębieniem, inne przyjemnie rozgrzeją i wprawią w lepszy nastrój w jesienny czy zimowy wieczór.

Napoje rozgrzewające organizm - sprawdzone przepisy

Wśród naszych propozycji znalazły się herbaty, napary, a także ziołowe mieszanki. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni.
Pamiętajcie, że przepisy możecie dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione przyprawy. Najlepiej rozgrzeje Was imbir, cynamon, goździki, kardamon oraz kurkuma. Możecie dodać te składniki do ulubionej herbaty.

Waszą odporność wzmocni także miód oraz sok z cytryny czy pomarańczy. Rozgrzewające napoje mogą wesprzeć nas w walce z przeziębieniem. Warto więc spróbować różnych przepisów i znaleźć swoją ulubioną recepturę.

Jak poprawić odporność? Oto lista przepisów

Herbata z rozmarynem i cytryną

Składniki:
3 szklanki wody
1 łyżka suszonej mięty
2 łyżki zielonej herbaty
Połowa cytryny
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu

Liście herbaty, liście mięty, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz gałązki rozmarynu zalewamy gorącą wodą. Czekamy minutę, a następnie dodajemy miód i mieszamy. Napar parzymy przez ok. 5 minut.

Herbata z kwiatów lipy z miodem, imbirem i cytryną

Składniki:
1 łyżka kwiatu lipy
Starta skórka z cytryny
Plaster imbiru
Łyżka miodu

Składniki zalewamy gorącą wodą. Po pięciu minutach rozgrzewający napój jest gotowy do spożycia.

Napar jabłkowo-cynamonowy

Składniki
1 litr wody
Garść suszonych jabłek
3 ziarna kardamonu
3 goździki
Laska cynamonu
Kawałek imbiru
1 łyżka miodu

Gorącą wodą zalej garść suszonych jabłek, ziarna kardamonu, goździki oraz cynamon oraz imbir. Parz przez ok. 3 minuty. Kiedy napar ostygnie, dodaj łyżkę miodu.

Napój z imbirem i koprem włoskim

Składniki:
Kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3 nasiona kardamonu
1 łyżeczka syropu klonowego
3 szklanki wody
2 plasterki cytryny

Imbir posiekaj, a kardamon rozgnieć. Następnie zalej wszystkie składniki gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut. Na koniec dodaj plasterki cytryny.

Napój z kurkumy

Składniki:
2 korzenie kurkumy
2 laski cynamonu
1 korzeń imbiru
3 szklanki wody
Szczypta soli
Kilka kropel syropu klonowego

Gotujemy wodę w małym rondelku. Następnie wrzucamy wszystkie składniki (oprócz soli i syropu klonowego) i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Po zaparzeniu dodajemy sól i syrop klonowy do smaku.

Masala chai

Składniki:
5 nasion kardamonu
3 goździki
5 nasion anyżu
Kawałek świeżego imbiru
2-3 laski cynamonu
Ekstrakt waniliowy
3 łyżki czarnej herbaty
1–2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mleka

W rondelku zagotuj wodę, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj przez ok. 10 minut. Wlej mleko i wymieszaj. Na koniec wsyp czarną herbatę. Po chwili wyłącz kuchenkę i odczekaj 5 minut do pełnego zaparzenia. Przelej napar przez sitko i dodaj syrop z agawy albo syrop klonowy.

Napój malinowy

Składniki:
2 łyżki herbaty malinowej
4 łyżki soku z malin
3 goździki
Laska cynamonu
Sok z połówki cytryny
2 plasterki pomarańczy

Zaparz herbatę, a następnie dodaj do niej sok z malin, goździki i cynamon. Gdy napój lekko ostygnie, wyciśnij sok z cytryny i dodaj plasterki pomarańczy.

Napój żurawinowo-jabłkowy

Składniki:
1 jabłko
pół szklanki świeżej żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
Kilka kropel syropu klonowego

Jabłko pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do dzbanka. Dodaj żurawinę i całość zalej gorącą wodą. Następnie dodaj cynamon, goździki i parz napar przez ok. 5 minut. Na koniec posłódź go słodkim syropem.

Kawa z czekoladą i chili

Składniki:
Kilka kostek czekolady
50 ml śmietanki
Szczypta chilli
Szczypta cynamonu i kakao do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, a następnie przelewamy do filiżanki i dodajemy espresso. Dekorujemy cynamonem i kakao.

Napar z rumianku, aronii, róży i bzu

Składniki:
2 szklanki wody
1 łyżeczka suszu z owoców róży
1 łyżeczka suszonej aronii
1 łyżeczka suszonego rumianku
1 łyżeczka suszu z czarnego bzu
Niewielki plaster świeżego imbiru
1 łyżka soku z malin
1 łyżka miodu

Zioła i owoce umieść w rondelku. Dodaj dwie szklanki wody. Zagotuj, a następnie przelej do szklanki i dodaj sok z malin oraz miód.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska