- Oddajemy dziś w użytkowanie budynek o bardzo nowoczesnej strukturze, należący do najlepszych biurowców w Toruniu - mówił wczoraj podczas otwarcia Calypso prezes Budleksu Igor Pawłowski.
[break]
Obecna nazwa wielu może wydać się obca, jednak chodzi tu o stary, doskonale torunianom znany budynek „Gastronomika” na rogu Sienkiewicza i Broniewskiego. Obiekt ten Budlex otrzymał od miasta w 2006 roku, w zamian za grunty spółki położone na trasie nowego mostu. Początkowo kamienica miała wrócić do korzeni. Do wybuchu wojny były w niej mieszkania, nowy właściciel zamierzał jej tą funkcję przywrócić. Później władze Budleksu postanowiły urządzić tu siedzibę firmy, jednak z tego również zrezygnowały. Ostatecznie pochodząca z drugiej połowy XIX wieku budowla została zamieniona w biurowiec do wynajęcia.
Remont z dość długą przerwą trwał w sumie trzy lata. Niemal wszystkie konstrukcje wewnętrzne zostały wyburzone, z dawnego budynku została w zasadzie tylko fasada, na której jednak zachowano wszystkie historyczne detale, włącznie z zaczepem trakcji tramwajowej. Przebudowa kosztowała sześć milionów złotych netto i objęła nie tylko budynek. Obok niego powstał dwupoziomowy parking podziemny służący mieszkańcom sąsiednich bloków oraz przyszłym gospodarzom biurowca.
- Prowadzonym tu pracom przyglądało się wiele osób - mówi Beata Janczarska, rzeczniczka firmy. - Cieszyli się, że budynek ich dawnej szkoły przestaje wreszcie być ruiną.
Jak już wspomnieliśmy, z czasów gastronomicznych zachowały się tylko zewnętrzne ściany, wnętrza zostały urządzone tak, jak sobie tego zażyczyli nowi użytkownicy. W najbliższych dniach wprowadzi się tu jedna z firm grupy Neuca, która wynajęła biurowiec od Budleksu. Jej pracownicy będą mieli do dyspozycji 1700 metrów kwadratowych powierzchni na czterech kondygnacjach. Biura zajmą w sumie 1200 metrów kwadratowych, poza tym na każdym piętrze znajdują się toalety, windy. W piwnicy, w której została obniżona podłoga powstało zaplecze socjalne. Mniejsze pomieszczenia tego typu znajdują się również na wyższych kondygnacjach. Zapachy jedzenia całkowicie zatem stąd nie znikną.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?