Odgrzewasz to jedzenie? Popełniasz błąd! Tych potraw nie odgrzewaj dla swojego bezpieczeństwa!

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Robienie obiadów na kilka dni jest bardzo częstą praktyką stosowaną przez wielu z nas. Zazwyczaj jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne nie tylko pod względem finansowym, ale i w kwestii gospodarowania czasem. Jednak nie zawsze odgrzewanie potraw z poprzedniego dnia jest dobrym pomysłem. Czasem oznacza to bowiem utratę walorów odżywczych i smaku, ale niekiedy odgrzewanie, zwłaszcza nieprawidłowe, jest szkodliwe dla naszego zdrowia! SZCZEGÓŁY ZNAJDZIESZ >>>TUTAJ
Robienie obiadów na kilka dni jest bardzo częstą praktyką stosowaną przez wielu z nas. Zazwyczaj jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne nie tylko pod względem finansowym, ale i w kwestii gospodarowania czasem. Jednak nie zawsze odgrzewanie potraw z poprzedniego dnia jest dobrym pomysłem. Czasem oznacza to bowiem utratę walorów odżywczych i smaku, ale niekiedy odgrzewanie, zwłaszcza nieprawidłowe, jest szkodliwe dla naszego zdrowia! SZCZEGÓŁY ZNAJDZIESZ >>>TUTAJ Pixabay
Udostępnij:
Robienie obiadów na kilka dni jest bardzo częstą praktyką stosowaną przez wielu z nas. Zazwyczaj jest to rozwiązanie bardzo ekonomiczne nie tylko pod względem finansowym, ale i w kwestii gospodarowania czasem. Jednak nie zawsze odgrzewanie potraw z poprzedniego dnia jest dobrym pomysłem. Czasem oznacza to bowiem utratę walorów odżywczych i smaku, ale niekiedy odgrzewanie, zwłaszcza nieprawidłowe, jest szkodliwe dla naszego zdrowia!

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

Odgrzewanie — pozornie zwykła czynność

Mogłoby się wydawać, że podgrzewanie jedzenia w piekarniku, mikrofalówce czy na patelni jest standardową czynnością, której nie da się zrobić źle. Tymczasem jednak okazuje się, że nie wszystko możemy dowolnie odgrzać. Choć jest to oszczędność czasu, w czasie zabiegania lepiej postawić na sprawdzone metody odgrzewania jedzenia.

Polecamy

SPRAWDŹ DLACZEGO NALEŻY UWAŻAĆ Z ODGRZEWANIEM JEDZENIA >>>TUTAJ<<<

Dlaczego tak popularne jest odgrzewanie jedzenia?

Popularność odgrzewanego jedzenia wynika z faktu, że obecnie prowadzimy bardzo zabiegany tryb życia. Co więcej, do pracy często nie zabieramy kanapek, ale właśnie jedzenie, które możemy szybko podgrzać np. w firmowej mikrofalówce. Wbrew pozorom jednak jest to złe rozwiązanie, przynajmniej w niektórych przypadkach. Co do zasady jednak jest to mniej zdrowe, choć coraz częściej możemy znaleźć właśnie półprodukty przygotowane właśnie do odgrzania w mikrofalówce lub piekarniku. Czego nie powinniśmy robić, jeśli zależy nam na zdrowiu?

Czego nie wolno odgrzewać w mikrofali?

W mikrofalówce kategorycznie nie powinniśmy odgrzewać surowego mięsa. Wynika to z dwóch powodów. Po pierwsze mięso nigdy nie podgrzewa się równomiernie. Po drugie, z wyjątkiem ryb i m.in. wołowiny mięso surowe odgrzane w mikrofalówce będzie dla nas trujące. Z mikrofalówki możemy korzystać wyłącznie z defrost, czyli z odmrażania. Przynajmniej w kwestii surowego mięsa.

Polecamy

Co z podgrzewaniem innych produktów w mikrofali?

Nie tylko surowe mięso nie nadaje się do odgrzewania w mikrofalówce. Nie powinniśmy robić tego w przypadku owoców. Te szybko tracą witaminy i wartości odżywcze, a w niektórych przypadkach mogą wręcz eksplodować.

Grzyby w mikrofali

Problemy żołądkowe spowoduje z kolei podgrzewanie grzybów. Dotyczy to zarówno tych świeżych, jak i suszonych.

Polecamy

Papryczka chilli - dlaczego powinniśmy unikać jej podgrzewania w mikrofalówce?

A co np. z papryczkami chilli? Podgrzewanie ich jest bardzo złym rozwiązaniem, gdyż przyczynić się to może do poważnego nawet poparzenia układu pokarmowego.

Odwodnienie organizmu należy do jednego z najgroźniejszych stanów, jakie mogą dotknąć człowieka. To niemal śmiertelne zagrożenie. Jednocześnie mamy tendencję do tego, aby ignorować objawy tego problemu. Jak to wpływa na nasze ciało? Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy pijesz za mało wody? Na co trzeba uważać? Ile powinno się pić? SZCZEGÓŁY NA KOLEJNYCH STRONACH >>>>

To dzieje się z Twoim ciałem, gdy pijesz za mało wody! Ile p...

Jakie potrawy tracą smak po podgrzaniu?

Na patelni nie powinniśmy podgrzewać niektórych dań, ponieważ wpływa to na ich smak. W przypadku puree ziemniaczanego z pewnością ulegnie on pogorszeniu, a także zmianie podlegać będzie konsystencja. Podobnie wygląda sprawa carbonary. Danie to może stać się wręcz jajecznicą z makaronem.

Czego nie podgrzewać w piekarniku?

Podgrzewania w piekarniku powinniśmy się wystrzegać przede wszystkim w przypadku warzyw, gdyż może to przyczynić się do wydzielania toksycznych, wręcz rakotwórczych azotanów. Co istotne, nie dotyczy to pierwszego pieczenia. W takim przypadku bez przeszkód możemy piec warzywa w piekarniku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Amica

Amica DFM41E6qISN

1 785,71 zł1 299,00 zł-27%
miejsce #2

Bosch

Bosch Serie 6 Home Connect SMD6TCX00E

5 399,00 zł4 159,00 zł-23%
miejsce #3

Siemens

Siemens iQ700 SN87YX03CE

7 170,67 zł5 600,84 zł-22%
miejsce #4

Bosch

Bosch Serie 2 SRS2HKI59E

1 999,99 zł1 699,00 zł-15%
miejsce #5

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowości Gazeta Toruńska
Dodaj ogłoszenie