Spis treści
- Odgrzewanie — pozornie zwykła czynność
- Dlaczego tak popularne jest odgrzewanie jedzenia?
- Czego nie wolno odgrzewać w mikrofali?
- Co z podgrzewaniem innych produktów w mikrofali?
- Grzyby w mikrofali
- Papryczka chilli - dlaczego powinniśmy unikać jej podgrzewania w mikrofalówce?
- Jakie potrawy tracą smak po podgrzaniu?
- Czego nie podgrzewać w piekarniku?
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Odgrzewanie — pozornie zwykła czynność
Mogłoby się wydawać, że podgrzewanie jedzenia w piekarniku, mikrofalówce czy na patelni jest standardową czynnością, której nie da się zrobić źle. Tymczasem jednak okazuje się, że nie wszystko możemy dowolnie odgrzać. Choć jest to oszczędność czasu, w czasie zabiegania lepiej postawić na sprawdzone metody odgrzewania jedzenia.
Polecamy
SPRAWDŹ DLACZEGO NALEŻY UWAŻAĆ Z ODGRZEWANIEM JEDZENIA >>>TUTAJ<<<
Dlaczego tak popularne jest odgrzewanie jedzenia?
Popularność odgrzewanego jedzenia wynika z faktu, że obecnie prowadzimy bardzo zabiegany tryb życia. Co więcej, do pracy często nie zabieramy kanapek, ale właśnie jedzenie, które możemy szybko podgrzać np. w firmowej mikrofalówce. Wbrew pozorom jednak jest to złe rozwiązanie, przynajmniej w niektórych przypadkach. Co do zasady jednak jest to mniej zdrowe, choć coraz częściej możemy znaleźć właśnie półprodukty przygotowane właśnie do odgrzania w mikrofalówce lub piekarniku. Czego nie powinniśmy robić, jeśli zależy nam na zdrowiu?
Czego nie wolno odgrzewać w mikrofali?
W mikrofalówce kategorycznie nie powinniśmy odgrzewać surowego mięsa. Wynika to z dwóch powodów. Po pierwsze mięso nigdy nie podgrzewa się równomiernie. Po drugie, z wyjątkiem ryb i m.in. wołowiny mięso surowe odgrzane w mikrofalówce będzie dla nas trujące. Z mikrofalówki możemy korzystać wyłącznie z defrost, czyli z odmrażania. Przynajmniej w kwestii surowego mięsa.
Polecamy
Co z podgrzewaniem innych produktów w mikrofali?
Nie tylko surowe mięso nie nadaje się do odgrzewania w mikrofalówce. Nie powinniśmy robić tego w przypadku owoców. Te szybko tracą witaminy i wartości odżywcze, a w niektórych przypadkach mogą wręcz eksplodować.
Grzyby w mikrofali
Problemy żołądkowe spowoduje z kolei podgrzewanie grzybów. Dotyczy to zarówno tych świeżych, jak i suszonych.
Polecamy
Papryczka chilli - dlaczego powinniśmy unikać jej podgrzewania w mikrofalówce?
A co np. z papryczkami chilli? Podgrzewanie ich jest bardzo złym rozwiązaniem, gdyż przyczynić się to może do poważnego nawet poparzenia układu pokarmowego.
To dzieje się z Twoim ciałem, gdy pijesz za mało wody! Ile p...
Jakie potrawy tracą smak po podgrzaniu?
Na patelni nie powinniśmy podgrzewać niektórych dań, ponieważ wpływa to na ich smak. W przypadku puree ziemniaczanego z pewnością ulegnie on pogorszeniu, a także zmianie podlegać będzie konsystencja. Podobnie wygląda sprawa carbonary. Danie to może stać się wręcz jajecznicą z makaronem.
Czego nie podgrzewać w piekarniku?
Podgrzewania w piekarniku powinniśmy się wystrzegać przede wszystkim w przypadku warzyw, gdyż może to przyczynić się do wydzielania toksycznych, wręcz rakotwórczych azotanów. Co istotne, nie dotyczy to pierwszego pieczenia. W takim przypadku bez przeszkód możemy piec warzywa w piekarniku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?