Właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy B9, C, K, a także minerały takie jak mangan, miedź i potas. Nie brakuje w niej również węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, w tym związków polifenolowych takich jak antocyjany i flawonole.
Te małe owoce mają moc wspierania zdrowia na wielu płaszczyznach. Poprawiają pracę wątroby i zapobiegają jej marskości, normalizują ciśnienie krwi, przeciwdziałają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspierają pracę oczu. Dzięki zawartości antocyjanów, borówki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co przekłada się na mniejsze ryzyko chorób serca.
Spożywanie borówek
Spożywanie borówek amerykańskich na surowo to doskonały sposób, by w pełni wykorzystać ich zdrowotny potencjał. W takiej formie owoce te są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne, które mogą ulec zniszczeniu podczas procesu gotowania czy pieczenia. Niezwykle ważne jest, by przed spożyciem dokładnie myć borówki, usuwając wszelkie resztki ziemi, pestycydy oraz potencjalne bakterie. Idealnym rozwiązaniem jest wybór owoców pochodzących z ekologicznych upraw.
Owocowanie borówki amerykańskiej
Krzaki borówki amerykańskiej żyją od 20 do nawet 30 lat! Pierwsze owoce pojawiają się zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu. Przez pierwsze lata borówka owocuje słabo - obfitymi plonami możemy się cieszyć dopiero po 6-8 latach. Owocowanie trwa kilka tygodni.
Jeżeli borówka przestała już owocować, podlej tym teraz krzak, a za rok zbierzesz znacznie więcej plonów. Oto znany sposób:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?