Pierogi wigilijne: jak zrobić? Prosty przepis
Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od upodobań i regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania wigilijnych dań. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby. Takiej zasadzie hołduje się na polskich ziemiach od co najmniej dwustu lat.
Polecamy
- 500 plus. Komu i za co mogą odebrać świadczenie 500 plus? Sprawdź!
- Szczepienia na koronawirusa: benefity dla zaszczepionych!
- Pogoda na zimę 2020/2021: kiedy spadnie śnieg?
- Święta 2020 - Ikea, Black Red White: co można kupić taniej do domu?
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2020 idealne na sms-a, kartkę, czy maila
- Nowe obostrzenia dotyczące świąt! Co nas czeka?
Pierogi z kapustą i grzybami wpisują się ponadto idealnie w postny charakter wigilijnej wieczerzy. A sam ich farsz należy do bardzo smacznych i zdrowych.
Pierogi na Wigilię: dlaczego kapusta i grzyby?
Nasi przodkowie wierzyli, że kapusta kiszona chroniła ich od złego i przyciągała dostatek. Przypisywana była jej życiodajna siła, dzięki której przyroda budziła się na wiosnę. I nic dziwnego, bo dziś wiadomo, że jest zdrowa. Witaminy C w niej tyle, co w cytrynie. Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W dodatku jest niskokaloryczna (40 kcal).
A grzyby? Te w wielu kulturach były ważnym elementem obrzędów magicznych. Wierzono, że umożliwiają one nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych. Podczas wieczerzy wigilijnej potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście oraz dostatek. Dziś wiemy, że grzyby oprócz wody składają się głównie z białek.
Pierogi z kapustą i grzybami - prosty przepis Ani Starmach
A jak swoje pierogi robią znani i lubiani kucharze? Mamy przepis na ten wigilijny specjał od Anny Starmach i Karola Okrasy. Może warto skorzystać z ich patentów.
Składniki ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• szczypta soli
Składniki farsz:
• 300 g kiszonej kapusty
• 80 g suszonych grzybów
• 250 ml ciepłej wody
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Rano je odcedź (nie wylewaj wody), a następnie pokrój je na drobne części.
- Posiekaj kapustę oraz cebulę.
- Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, a następnie dodaj do niej kapustę, grzyby, przyprawy i wodę spod grzybów. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj. Wytnij kółka np. za pomocą szklanki.
- Na środku każdego pieroga połóż łyżkę farszu. Starannie je zlep, a następnie gotuj przez kilka minut we wrzątku.
**
Pierogi z kapustą i grzybami: idealne pierogi według Karola Okrasy**
Składniki:
500 g mąki
• 100 g masła
• 100-150 ml mleka
• sól
• 200 g kiszonej kapusty, wrzuconej do ciepłej wody, obgotowanej, odcedzonej i posiekanej
• 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
• biały pieprz
• 50 g suszonych podgrzybków, namoczonych, ugotowanych i posiekanych
• niewielka ilość oleju rzepakowego
• szczypta majeranku
• niewielka ilość oleju słonecznikowego
• 1 rozmącone jajko lub niewielka ilość wody do lepienia pierogów
Sposób przygotowania:
- Przed przystąpieniem do gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Następnie gotujemy je do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.
- Surową, delikatnie odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana). Odcedzamy, siekamy.
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, zagotowujemy. Do miski miksera wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie wyciągamy je na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie. Wkładamy je do lodówki na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną cebulę. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni. Całość doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Mieszamy. Do grzybów dodajemy obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku. Następnie studzimy farsz.
- Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm). Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z ciasta koła. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.
- Pierogi lepimy aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. Zalepiając farsz, możemy użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.
- Ulepione pierogi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Gotujemy mniej więcej 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?