Polędwiczki wieprzowe - przepis. Jak zrobić pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie, pieczone, duszone lub z pieczarkami?

JWNZaktualizowano 
Polędwiczki wieprzowe - przepis. Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie, pieczone, duszone czy z pieczarkami? Sprawdź przepisy! Archiwum Polska Press
Polędwiczki wieprzowe smakują wybornie, szczególnie pieczone lub duszone w sosie. Sprawdź nasze przepisy na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, musztardowym i nie tylko. Oto porady dotyczące przygotowywania polędwiczek wieprzowych w sosie, duszonych czy w sosie własnym.

Polędwiczki wieprzowe przepis – jak ją przygotować?

Wybornie smakują pieczone, smażone, duszone, z dodatkiem warzyw i owoców, a także grzybów. Ten kawałek wieprzowego mięsa może wprawić w zachwyt gości o najbardziej wysublimowanych gustach. Trzeba tylko wiedzieć, jak mięso przyrządzić, co na szczęście nie jest bardzo skomplikowane.

Na początek mała definicja – polędwiczki to część tylnej półtuszy wieprzowej, czyli długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Powszechnie uważa się, że jest to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. W 100 gramach tego chudego mięsa jest tylko około 200 kalorii. Zawiera on także ważne dla zdrowia witaminy A, C, D, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, mangan, cynk, selen oraz miedź.

Przepis na polędwiczki wieprzowe: Drogo, ale warto

Polędwiczki to mięso delikatne również w swojej strukturze. Żeby go nie zepsuć trzeba uważać z tłuczkiem, a najlepiej w ogóle z niego zrezygnować. Pocięte na kawałki mięso wystarczy rozklepać dłonią. Tak przygotowane nadaje się do obróbki termicznej. Niektórzy zalecają też ostrożność w traktowaniu polędwiczek solą. Zbyt duża ilość tej przyprawy może im bowiem zaszkodzić.

Polędwiczki wieprzowe - jak przygotować pyszny obiad

Zanim zabierzemy się do gotowania, ważny jest wybór surowca. W mięso lepiej zaopatrywać się w niewielkich masarniach niż hipermarketach. W tym pierwszym przypadku jest szansa na polędwiczki lepszej jakości, ze świń chowanych na modłę gospodarską, a nie przemysłową.

Ile kosztuje polędwiczka wieprzowa?

Tu warto dodać, że polędwiczka wieprzowa waży średnio mniej więcej 30 - 50 dkg. Do przygotowania obiadu dla kilku osób potrzeba więc odpowiednio dużo mięsa. I jeszcze jedno – nie jest ono tanie. Za kilogram wieprzowego specjału zapłacić trzeba 25-30 zł.

Polędwiczki wieprzowe - przepis. Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie, pieczone, duszone czy z pieczarkami? Sprawdź przepisy! Archiwum Polska Press

Przepisy na polędwiczki wieprzowe - jak je przygotować?

Jak już wspominaliśmy na początku, polędwiczka wieprzowa to wyjątkowo wdzięczny materiał kulinarny. Najczęściej – ze względu na łatwość przygotowania – podaje się ją w formie smażonej. Najlepiej z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczkami bądź mizerią. W tej wersji zresztą obronią się warzywa w każdej formie.

Do przygotowania takiego dania potrzebujemy polędwiczki (ilość uzależniona od liczby osób, które będą je spożywać), sól, grubo zmielony pieprz oraz tłuszcz – najlepiej olej rzepakowy – do smażenia.

Poniżej postępowanie z mięsem krok po kroku:

  • - polędwiczki należy opłukać w zimnej bieżącej wodzie, wytrzeć do sucha i oczyścić z otaczających błonek,
  • - mięso należy pokroić na 2-centymetrowe plastry. Każdy plaster należy położyć na desce do krojenia i docisnąć dłonią tak, aby się rozpłaszczył,
  • - każdy z kotletów trzeba posolić i posypać pieprzem z obu stron,
  • - na patelni należy rozgrzać tłuszcz, a gdy lekko skwierczy, włożyć polędwiczki wieprzowe. Każdą ze stron trzeba smażyć ok. 3 minut. Gdy po przekrojeniu z mięsa wycieka bezbarwny płyn to znak, że polędwiczki wieprzowe są już gotowe do podania.
Polędwiczki wieprzowe - przepis. Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie, pieczone, duszone czy z pieczarkami? Sprawdź przepisy! Archiwum Polska Press

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

W ten sposób przygotowane polędwiczki nadają się też do sosu, na przykład śliwkowo-grzybowego. Żeby go wykonać potrzebować będziemy 200 g śliwek kalifornijskich, 5 dużych kapeluszy suszonych grzybów, 2 łyżki miodu gryczanego, 250 ml gęstej śmietany oraz 300-400 ml wody lub bulionu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym:

Z tymi składnikami należy postępować w poniżej opisany sposób: śliwki kalifornijskie włożyć do garnuszka, dolać wodę lub bulion, zmielone w młynku do kawy grzyby, lekko posolić, doprawić pieprzem i gotować na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Gdy są miękkie i zaczynają się rozpadać dodać śmietanę, miód i ponownie zagotować. Dobrać konsystencję ewentualnie rozrzedzając wodą lub bulionem. Gotowym sosem polać usmażone wcześniej polędwiczki (wg zamieszczonego wyżej przepisu), podawać z kaszą – najlepiej gryczaną bądź pęczakiem z dodatkiem ogórka kiszonego.

Polędwiczki wieprzowe z piekarnika - jak je przygotować?

Polędwiczki wieprzowe dobrze czują się także w piekarniku, choćby w towarzystwie słodkich, suszonych owoców. Tak przygotowane danie jest idealne na niedzielny obiad, a także od święta. Do mięsa z owocami świetnie pasuje schłodzone białe wino i sypkie ziemniaki posypane obficie koprem. A więc do dzieła.

  • Żeby przygotować polędwiczki nadziewane morelami będziemy potrzebować:
  • 3 polędwiczki wieprzowe,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 50 g skórki z pomarańczy (takiej jak do ciasta keks),
  • 2 łyżki oliwy, sól,
  • czarny pieprz,
  • 200 ml wody,
  • opcjonalnie 2 łyżki miodu.

Na początek mięso należy umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Każdą z polędwiczek trzeba następnie nakłuć trzonkiem drewnianej łyżki, który trzeba przepchnąć przez mięso, ale nie do samego końca. W ten sposób powstaje kieszeń na morele. Teraz każdą z polędwiczek należy nafaszerować owocami i skórką pomarańczy, a końce spiąć wykałaczkami.

Przygotowane mięso należy osolić, popieprzyć i lekko natrzeć miodem, a następnie obsmażyć na patelni z obu stron. Kolejnym krokiem jest przełożenie mięsa na blaszkę i włożenie jej do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 45 minut. Polędwiczki należy podlać wodą. Przed podaniem trzeba pamiętać o usunięciu wykałaczek i pokrojeniu polędwiczek w plastry.

Zamiast skórki pomarańczowej do moreli można dodać ser pleśniowy, który bardzo dobrze komponuje się z suszonymi owocami. Dalszy sposób postępowania jest identyczny jak opisany powyżej.

Jaki sos pasuje do polędwiczek wieprzowych?

Tu warto dodać, że do polędwiczek wieprzowych pasuje niemal każdy sos. Można je podać z sezonowymi grzybami i śmietaną, z sosem na bazie musztardy czy chrzanu, albo w zwykłym sosie pieczeniowym z cebulą, czosnkiem i dowolnymi przyprawami – jak chociażby majeranek. Nadają się one także do przygotowania na modłę śródziemnomorską – z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rozmarynem. Najpierw usmażone na oliwie, a potem zapieczone z serem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z prawdziwków - jak je przygotować?

My natomiast polecamy polędwiczki z sosem z prawdziwków i słodkiej śmietanki. Do przygotowania takiej potrawy potrzebujemy usmażonych na oleju polędwiczek, które wcześniej zostały oprószone mąką. W osobnym garnku podsmażamy na maśle pokrojone prawdziwki z cebulą. Podlewamy je odrobiną bulionu, a później słodką śmietaną o zawartości tłuszczu 12 proc. Kiedy całość się zagęści, dodajemy polędwiczki i razem podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i gotowe.

Wideo

Materiał oryginalny: Polędwiczki wieprzowe - przepis. Jak zrobić pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie, pieczone, duszone lub z pieczarkami? - Nowości Dziennik Toruński

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3