Pora wrzucić coś na ruszt

Karol Piernicki
Od kilku dni mamy piękną pogodę, a długich weekendów oraz okazji do świętowania co niemiara. Oprócz spacerów, na świeżym powietrzu można też dobrze zjeść.

Od kilku dni mamy piękną pogodę, a długich weekendów oraz okazji do świętowania co niemiara. Oprócz spacerów, na świeżym powietrzu można też dobrze zjeść.

- Już od dawna „chodzą za mną” zapachy z grilla - mówi Wojtek, mieszkaniec naszego miasta. - Na majówkę planuję wyjechać z moimi znajomymi gdzieś na działkę, więc bez pieczenia kiełbasek i innych przysmaków się nie obędzie.<!** reklama>

Wypoczynek na świeżym powietrzu połączony z zajadaniem się smakołykami prosto z rusztu będzie częstym obrazkiem przez najbliższe miesiące. Spędzające w ten sposób czas grupki spotkamy wszędzie: w ogrodach, na działkach, przed budynkami, a nawet na balkonach. Choć niektórym dym i zapachy mogą przeszkadzać, grillującym włos z głowy nie spadnie.

- Do tej pory nie spotkaliśmy się ze skargami mieszkańców bloków, których denerwowałby skwierczący grill na balkonie sąsiada - mówi Jan Przeczewski, komendant Straży Miejskiej w Grudziądzu.

W ciągu ostatnich lat grillowanie przeszło metamorfozę. Coraz częściej tradycyjne grille węglowe zastępują urządzenia elektryczne i gazowe, więc problem dymu znika sam. Co ciekawe, kolor czarny wcale nie jest jedynym przeznaczonym dla takiego „pieca”.

- Są już dostępne grille w wielu kolorach i zapewne będzie to nowy trend w nadchodzącym sezonie - mówi Mariusz Kulikowski z biura prasowego Weber-Stephen Polska, producenta tych urządzeń. - Mamy wtedy możliwość dopasowania barw do tych, których najwięcej jest w naszym ogrodzie.

Kupując grille bezpośrednio u producentów, musimy liczyć się z niemałym, ale jednorazowym wydatkiem. Tradycyjne grille ogrodowe można otrzymać za 100 zł. Im więcej jednak udogodnień, tym wyższa cena. - Choć ceny z każdym rokiem spadają, za najdroższe zapłacimy powyżej 1000 złotych - twierdzi Mariusz Kulikowski. - Coraz więcej osób zamiast kiełbaski piecze szaszłyki, żeberka, a nawet całego kurczaka. Odpowiednie grille są przystosowane do takich zachcianek. ale za pewne udogodnienia trzeba trochę dopłacić.

Prawie wszystkie markety również mają w swoim asortymencie urządzenia, na których można upiec kawałek mięsa. Wybierając ich ofertę, możemy liczyć się z niższymi cenami, bo w ten sposób sklepy walczą o klientów.

- W najbliższym czasie muszę spróbować karkówki, bo kiełbaskę prosto z grilla już w tym roku jadłam - śmieje się pani Wioletta, grudziądzanka.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie