Porzeczki. TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto z czarnymi porzeczkami Doroty Wójcickiej
Składniki na nadzienie
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko
Wykonanie
Nadzienie. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm. Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.