reklama

Potrawy wigilijne 2019: 12 potrawy na na Wigilię PRZEPISY. Jak przygotować dania na święta Bożego Narodzenia? [01.12]

red.Zaktualizowano 
Potrawy wigilijne 2019: jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Potraw wigilijnych powinno być 12 i wszystkie muszą być postne. Są cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. Jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na świątecznym stole? Zobaczcie jak przygotować karpia oraz pierogi z kapustą! Poniżej prezentujemy listę dań wigilijnych: potrawy wigilijne, lista, przepisy.

Potrawy wigilijne 2019: 12 potraw na Wigilię: karp, barszcz, pierogi, kasza, kluski z makiem

Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od upodobań i regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu - wylicza Lidia Musiał, prezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolbrom "Kłos". I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby.

Potrawy wigilijne 2019: 12 potrawy na na Wigilię PRZEPISY. Jak przygotować dania na święta Bożego Narodzenia? [01.12]

Potrawy wigilijne 2019: co na stołach?

Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. My poniżej prezentujemy Wam przepisy na: karpia tradycyjnego, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.

Potrawy wigilijne 2019: Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?

Na pewno kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, kompot z suszu, kluski z makiem, żur. I oczywiście ryba. Kiedyś świąteczne potrawy były o wiele skromniejsze niż dziś. Na stołach królowały kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami lub kasza jaglana z suszonymi śliwkami z zasmażką ze śmietany i oleju, oczywiście oleju swojej roboty. Dziś potrawy z kaszy są rzadkością.

Potrawy wigilijne 2019: 12 potrawy na na Wigilię PRZEPISY. Jak przygotować dania na święta Bożego Narodzenia? [01.12]

Potrawy wigilijne 2019: lista potraw wigilijnych

  • Karp smażony lub karp w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Fasola z suszonymi śliwkami
  • Paszteciki z grzybami
  • Kasza z suszonymi grzybami
  • Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
  • Makiełki
  • Kutia
  • Zupa migdałowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Potrawy wigilijne: przepisy na Wigilię 2019

Potrawy wigilijne 2019: 12 potrawy na na Wigilię PRZEPISY. Jak przygotować dania na święta Bożego Narodzenia? [01.12]

Karp tradycyjny [PRZEPIS]

Składniki

  • oprawiony karp
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
  • 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 duże cebule


Składniki na panierkę

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 l oleju do smażenia


Wykonanie

Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić. Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.

Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.

Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Żłobki tylko dla szczepionych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3