Potrawy wigilijne 2020: 12 potraw na Wigilię: karp, barszcz, pierogi, kasza, kluski z makiem
Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od upodobań i regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu - wylicza Lidia Musiał, prezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolbrom "Kłos". I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby.
Potrawy wigilijne 2020: co na stołach?
Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. My poniżej prezentujemy Wam przepisy na: karpia tradycyjnego, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.
Potrawy wigilijne 2020: Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?
Na pewno kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, kompot z suszu, kluski z makiem, żur. I oczywiście ryba. Kiedyś świąteczne potrawy były o wiele skromniejsze niż dziś. Na stołach królowały kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami lub kasza jaglana z suszonymi śliwkami z zasmażką ze śmietany i oleju, oczywiście oleju swojej roboty. Dziś potrawy z kaszy są rzadkością.
Potrawy wigilijne 2020: lista potraw wigilijnych
- Karp smażony lub karp w galarecie
- Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Fasola z suszonymi śliwkami
- Paszteciki z grzybami
- Kasza z suszonymi grzybami
- Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
- Makiełki
- Kutia
- Zupa migdałowa
- Kulebiak z kapustą i grzybami
Potrawy wigilijne: przepisy na Wigilię 2019
Karp tradycyjny [PRZEPIS]
Składniki
- oprawiony karp
- szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru
- 5 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego
- 3 duże cebule
Składniki na panierkę
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1/2 l oleju do smażenia
Wykonanie
Cebule obrać i pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 10 minut. Odcedzić. Z wody, octu i przypraw ugotować zalewę. Zaparzoną cebulę włożyć do szerokiego naczynia, następnie ułożyć na niej rybę i zalać zalewą. Pozostawić pod przykryciem do następnego dnia, w międzyczasie obracać rybę. Przed smażeniem wyciągnąć rybę z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Rybę panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.
Pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki zamojskiej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 jajka
- wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 10 dag słoniny
- cebula
- przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?