Wigilia 2020: co powinno się znaleźć na wigilijnym stole?
Kiedy na niebie zaczyna błyszczeć pierwsza gwiazda, zasiadamy przy wigilijnym stole. Ten obowiązkowo musi być nakryty białym obrusem i najlepszą w domu zastawą. Dla wielu – szczególnie tych hołdujących tradycji – kolacja będzie pierwszym posiłkiem w ciągu dnia.
Zgodnie ze zwyczajem, nim domownicy i goście przystąpią do jedzenia, powinni się podzielić opłatkiem. Temu najczęściej towarzyszy wiele dobrych życzeń i wzruszeń. Jest to także doskonały moment na przebaczenie i załagodzenie sporów z najbliższymi. To właśnie Święta Bożego Narodzenia powinny być czasem bliskości i zrozumienia.
Sam opłatek jest wypiekany z białej mąki z dodatkiem wody, ale bez drożdży. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oblatum, które oznacza „dar ofiary”. Warto wiedzieć, że oprócz białego opłatka, przeznaczonego na komunikanty i do łamania się podczas wigilii, wypieka się również kolorowy, przeznaczony dla zwierząt domowych i bydła. Na Śląsku znany jest tzw. "radośnik", czyli opłatek posmarowany miodem, dawany dzieciom.
Wigilia 2020 - przepisy. Tak wygląda lista potraw
Spróbowanie dwunastu dań po dniu pełnym wyrzeczeń każdemu z biesiadników ma wróżyć dobrobyt w nadchodzących miesiącach. Skąd jednak wzięła się taka liczba potraw? Niektórzy mówią, że każda z nich odpowiada jednemu miesiącowi minionego roku. Spożywając dania, dziękujemy za każdy miesiąc z osobna. Inni przekonują, że zwyczaj ten odnosi się do historii chrześcijaństwa - potrawy wigilijne symbolizują dwunastu apostołów.
Jakie potrawy w takim razie powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby. Wykorzystanie wszystkich ich w kuchni ma zapewnić gospodarzom urodzaj i powodzenie w nadchodzącym roku.
Wigilia 2020: co symbolizują wigilijne potrawy?
Ryby na świątecznym stole mają znaczenie religijne. Symbolizują odradzanie się do życia oraz Jezusa Rybaka, który za pomocą pięciu chlebów i dwóch ryb wykarmił tysiące głodnych ludzi. Na kolację podajemy więc karpia, śledzie, pstrągi i inne gatunki ryb morskich i słodkowodnych. Na stole musi się też znaleźć mak, chociażby w postaci makowca. Według ludowych wierzeń zwiastuje on bogactwo.
Kolacja wigilijna to także grzyby kojarzone z siłą i zdrowiem. Zjadamy je w zupie grzybowej, postnej kapuście, z łazankami, robimy z nich jarskie kotlety i sos do karpia. Owoce, podobnie jak ziarna zbóż, kojarzone są z płodnością i witalnością. Suszone śliwki mają odpędzać złe moce, a jabłka przynosić pokój, miłość i zdrowie. Stąd kompot z owocowego suszu na wigilijnym stole. Ważny jest też piernik na bazie miodu, orzechów i bakalii. Ten uchroni nas od bólu i przeziębienia. Długowieczność i urodę zawdzięczamy burakom, obecnym przede wszystkim w barszczu z uszkami. Kapusta zawiera natomiast życiodajną siłę.
Lista 12 potraw na wigilię
Jak już wspominaliśmy, dobór wigilijnych dań zależy od regionu Polski. Na Kaszubach gotuje się zupę z owocowego suszu o nazwie brzad i piecze ciasto z dodatkiem marchwi. Na Śląsku nie może zabraknąć ciapkapusty - czyli kapusty kiszonej gotowanej zmieszanej z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami. Na Mazowszu przygotowuje się natomiast zupę grzybową na kwasie z kapusty oraz ziemniaczane kotlety. Poniżej lista tych dań, które w wigilijnym menu znajdują się najczęściej.
- barszcz czerwony z uszkami (biały żur, grzybowa, rybna)
- pierogi z kapustą i grzybami (ruskie, z kaszą)
- karp (smażony, w galarecie)
- śledzie (w oleju, po kaszubsku, marynowane)
- ryba po grecku
- kapusta postna z grzybami bądź grochem
- łazanki z kapustą i grzybami
- paszteciki z kapustą i grzybami
- sałatka jarzynowa
- kompot z suszonych owoców
- makowiec
- piernik z miodem i bakaliami
Wigilia 2020: przepisy na potrawy wigilijne
Zestaw 12 wigilijnych potraw zmienia się w zależności od regionu i tradycji rodzinnych. 12 potraw ma symbolizować płody ziemi. Uczestnicy wigilii muszą każdej potrawy skosztować, żeby mieć szczęście przez cały rok.
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI PRZEPIS
Składniki, które będą nam potrzebne do zrobienia smacznych Pasztecików z kapustą.
Do zrobienia pasztecików potrzebujemy: cztery szklanki mąki pszennej, drożdże (około 60 g), 250 g margaryny, dwa jajeczka, dwie łyżki cukru, szczypta soli.
Na farsz potrzebować będziemy 500 g kapusty kiszonej, pół kilo pieczarek, dwie cebulki, paprykę i pieprz.
JAK ZROBIĆ PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI?
Siekamy margarynę, dodajemy mąkę, a następnie drożdże z cukrem. Do tego dodajemy jajka, sól, wyrabiamy ciasto. Po skończeniu wkładamy je do lodówki. Czas w lodówce około 30 minut.
Cebulę i pieczarki kroimy na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy. Można od razu doprawić.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części, każdą rozwałkować. Kapustę pokroić i przepłukać wodą.
Nakładamy farsz wzdłuż dłuższego boku i zawijamy w rulonik. Kroimy roladkę na pięciocentymetrowe kawałki. Smarujemy każdy kawałek jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut aż złapią ładny kolorek. Można jej jeść z barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony wigilijny: PRZEPIS Magdy Gessler
Składniki
- grzyby suszone - 2-3 sztuki
- wywar warzywny - 3 litry
- winne jabłko
- zakwas z buraków
- buraki - 1 kilogram
- czosnek - 4-5 ząbków
Przygotowanie barszczu wigilijnego Magdy Gessler:
Obrane, starte na tarce buraki, grzybki zalać zimną wodą (lub wywarem) i gotować na średnim ogniu pół godziny. Przecedzić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłko pokrojone na ćwiartki, sól, pieprz. Nie gotować! Ogrzewać jeszcze 10-15 minut.
Potrawy wigilijne lista: barszcz z uszkami PRZEPIS
Barszcz: 2 kilogramy buraków ćwikłowych, garść suszonych grzybów, 2 cebule, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól
Ciasto na uszka: szklanka mąki, łyżka oleju, sól
Nadzienie: grzyby z wywaru, łyżka tartej bułki, łyżka masła, cebula, jajko, szczypta soli i pieprzu
Barszcz z uszkami - przepis
Myjemy grzyby, po czym namaczamy (3-5 godzin) w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar. Drugą czynnością będzie niezbyt przyjemne obieranie buraków i krojenie ich w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka i gotujemy razem z cebulą (w około trzech litrach wody) do miękkości. Oczekiwanie na ugotowanie buraków można wykorzystać na przygotowanie uszek: obieramy i podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i właściwe przyprawy.
Zwykle problematyczne przygotowanie ciasta nie jest wcale trudne. Wystarczy wymieszać mąkę i sól z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagnieść ciasto. Po czym cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz. Uzyskane w ten sposób kwadraty składamy w uszka, które gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną.
Zaserwowane w ten sposób uszka zalewany na głębokim talerzu barszczem.
Karp smażony [składniki]
Jeden karp, sok z cytryny, pół szklanki mąki, olej do smażenia, sól i pieprz.
Karp smażony [przygotowanie]
Karpia należy dokładnie wyczyść i umyć pod bieżącą wodą. Po czym pokroić w tzw. dzwonka i skroplić sokiem z cytryny.Warto go posolić i popieprzyć, i pozostawić na 15 minut. Po kwadrancie płaty obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki karpia do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
Potrawy wigilijne: kapusta z grochem PRZEPIS
Kapusta z grochem [składniki]
- pół kilo kapusty kiszonej
- jedna szklanka grochu,
- garść suszonych grzybów
- duża cebula
- trzy oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka majeranku
Kapusta z grochem PRZYGOTOWANIE
Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie namoczenie grochu. Trzeba o tym pamiętać na dobę przed gotowaniem. Po 24 godzinach solimy i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Podobnie dobę wcześniej trzeba zamoczyć grzyby i następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. (ok. pół godziny). Cebulę należy drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Ugotowany groch najlepiej ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.
Potrawy wigilijne nowoczesne: kotlety z ryżu z sosem grzybowym [przepis]
Składniki na kotleciki: Torebka ryżu, pół pęczka szczypiorku, 100 g sera żółtego, jedno jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.
Składniki na sos: grzyby suszone, jedna mała śmietana, cebula
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [składniki]
Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym [przygotowanie]
Ryż gotujemy i odstawiamy na kwadrans, aby ostygł. Umyty szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Ryż, ser, szczypior, jajko i przyprawy wkładamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie się wiązać, możemy dodać bułki tartej. Z masy formujemy małe kotleciki takie same jakie podczas przygotowania mielonych, panierujemy w bułce i smażymy na małym ogniu.
Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?