- Powiem szczerze - nigdy nie interesowałem się kwestiami kulinarnymi - mówi Zbigniew Ernest. - Wcześniej zdałem się na kuchnię mojej mamy, a teraz żony. Ich dania smakują mi najlepiej. Sam potrafię co najwyżej przyrządzić jajko sadzone lub ugotować je na miękko.
Radny najbardziej ceni tradycyjną, polską kuchnię - bez większych udziwnień. Preferuje różne specjały - od zrazów, po śledzie pod różnymi postaciami, a na surówkach warzywnych kończąc. Do tego dochodzą jeszcze owocowe desery.
- Nie lubię za bardzo kombinować. To, co nasze polskie po prostu smakuje mi najbardziej - dodaje Zbigniew Ernest.
Jedną z ulubionych potraw pana Zbigniewa jest gulasz z kaszą. I właśnie o przepis na to danie poprosiliśmy radnego.
- Potrzebujemy 400 g mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej, 1 opakowanie fix gulasz, 2 cebule, 4 łyżki oleju roślinnego, 200 g kaszy kuskus oraz kostkę rosołową - wylicza radny. - Cebulę i mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość zalewamy ok. 600 ml zimnej wody i dodajemy fix. Wszystko dokładnie mieszamy. Gulasz dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy ok. pół litra wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Uzyskanym bulionem zalewamy kaszę kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na bok na ok. 8 minut. (mm)
fot. jacek smarz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?