POLECAMY na
nowosci.com.pl

"Nowości" Sport i nie tylko

Rozwiń
PRZEPIS NA FAWORKI: Najlepszy, szybki prosty przepis na...

PRZEPIS NA FAWORKI: Najlepszy, szybki prosty przepis na faworki SPRAWDZONY PRZEPIS FAWORKI Pyszne domowe faworki

MAO

Dziennik Zachodni

Aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Przepis na faworki: szybki prosty i sprawdzony
1/13
przejdź do galerii

Przepis na faworki: szybki prosty i sprawdzony ©Fot. Pawel Lacheta/Polskapresse

FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić najlepsze faworki własnoręcznie? Mamy przepis na faworki. Można je zrobić nawet po tłustym czwartku, chociaż tego dnia smakują najlepiej. Nasz przepis na faworki jest prosty ale sprawdzony. Faworki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. A smakują wybornie. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Przepis na faworki jest prosty.

PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI


Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. I zapewniamy, że będą pyszne, chrupiące, lekkie

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI


Na czym smażyć faworki?
Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebny będzie smalec i głębokie naczynie.
Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia.

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA FAWORKI NA SMALCU WG REMIGIUSZA RĄCZKI


Zobacz galerię


Tłusty czwartek - pączki czy kreple? [JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?] Pączki na tłusty czwartek PRZEPIS

Przepis na faworki - składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2l oleju do smażenia


Przepis na faworki - wykonanie. Jak zrobić ciasto na faworki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone na kawałeczki masło. Najlepiej masło rozetrzeć dokładnie palcami razem z mąką.

W drugiej misce ubijamy przez kilka minut jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z roztartym masłem i miksujemy. Dodajemy następnie: śmietanę i spirytus. Znów wszystko miksujemy aż powstanie jednolite ciasto.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI


Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić na około 45 minut, do czasu aż zmięknie i dzięki czemu będzie łatwiejsze do wałkowania.

Przepis na faworki - wycinamy i okręcamy faworki
Ciasto rozwałkowujemy na nieduży placek, składamy na pół i rozwałkowujemy. I tak kilkakrotnie. Aby ułatwić sobie pracę, można rozwałkowywać mniejsze placki, ale bardzo cienkie. Nożem wycinamy paski o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3 cm (nie dłuższe niż średnica garnka, w którym będziemy smażyć). W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układać na stolnicy jeden obok drugiego.

Przepis na faworki - jak smażyć?
Rozgrzewamy połowę (1 litr) oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (jak na pączki) i wkładamy do niego po maksymalnie 3 faworki. Szybko od spodu zaczną się rumienić, więc drewnianym, długim patyczkiem do szaszłyków, przewracamy je i smażymy dalej aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Faworki nie powinny za bardzo się zrumienić, mają być złote, nie brązowe! Inaczej będą zbyt suche i twarde.

W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy (1 litr), stary tłuszcz wylać. Faworki wyławiamy drewnianym patyczkiem i układamy je na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

PRZEPIS NA FAWORKI: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI





Jak upiec pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jak się piecze pączki!




POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ



Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"


Czytaj treści premium w Nowościach Dziennika Toruńskiego Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze (25)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
bez reakwiczek

Adam (gość)

Zgłoś naruszenie treści

dlaczego bez rekawiczek ochronnych cukierbik naplenia paczki? to nie higienicznie.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
figurena slim

ania (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

jeżeli się odchudzasz dołącz do diety jakiś dobry suplement diety który przyśpieszy efekty, polecam ci stronę tabletki na odchudzanie figurena

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Nazwa.

Janusz (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 5 / 7

Proszę w tym miejscu o pomoc ponieważ w innych zamieszczonych miejscach nie otrzymałem odpowiedzi.Chodzi mi o nową zmienioną nazwę ulicy Kunickiego w Rybniku obok Teatru.Tej nowej nazwy nie mogę...rozwiń całość

Proszę w tym miejscu o pomoc ponieważ w innych zamieszczonych miejscach nie otrzymałem odpowiedzi.Chodzi mi o nową zmienioną nazwę ulicy Kunickiego w Rybniku obok Teatru.Tej nowej nazwy nie mogę znaleźć w internecie.zwiń


Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Nazwa.

Janusz (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 8 / 6

Czy tak trudno odpowiedzieć niż nieuprzejmie minusować.Ja pochodzę z innej części Polski i jest to dla mnie ważne.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Pyszne faworki mojej babci :)

Juli (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 12 / 5

Uwielbiam faworki, robię je nawet latem :-D Zawsze korzystam z przepisu mojej babci https://youtu.be/kLZ9R-R0fRo, z którego chrusty wychodzą niezwykle kruche i miękkie :)

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Higiena

em (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 10 / 4

Remigiusz Raczka proponuje uzyc jednorazowych rekawiczek do nadziewania paczkow! Uhhh az mi sie odechcialo paczkow jak to zobaczylam

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
A po co się trudzić ?!

Wystarczy jak miasto da parę milionów dotacji prywacie (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 5 / 6

i jednego faforka siem wyprodukuje a przy okazji powstanie tyle miejsc pracy ! i gospodarkę się rozrusza i hahahahahahaha !

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
dobry przepis:)

Aga (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 20 / 19

zrobilam ciasto zgodnie z przepisem i wyszli naprawde super. po 45 minutach latwo byli je rozwalkowac, nie przyklelo sie, bylo elastyczne i gladkie. dziekuje za podzielenie sie przepisem :)

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Artysc slowo dajem

Bakteria (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 11 / 9

:) normalnie teatr

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
WSPANIAŁY PRZEPIs

smakoszka faworków (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 9 / 8

Pychotka. Takich faworków jeszcze nigdy nie konsumowałam.

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
ZZZZAAAAFFFFAAAAJJJNNNEEE-JESZCZE WIENCEJ

WERONIKA (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 7 / 6

PYCHOTKA PRUBUJE

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Warto zobaczyć

Wideo