Przepis na mazurek wielkanocny. Jak przygotowuje go Magda Gessler, a jak Ania Starmach? Oto wyjątkowe proste przepisy na wielkanocny mazurek

Sara Watrak
Sara Watrak
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne
Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne Fot. Wojciech Gadomski / Polskapresse
Mazurek to ciasto, które w Wielkanoc pojawia się na większości polskich stołów. Jak go przygotować? To wcale nie takie trudne, jak Wam się wydaje! Zobaczcie przepisy na mazurek według Magdy Gessler i Ani Starmach. Tak przygotowanym ciastem będą zajadać się wszyscy domownicy oraz goście. Pamiętajcie, że Wielkanoc to nie tylko jajka, żurek i kiełbasy. Słodkości również powinny pojawić się na świątecznym stole. Baba wielkanocna, mazurek... Te ciasta warto przyrządzić w Wielkanoc. Zobaczcie przepisy na mazurek i zamiast kupować, spróbujcie upiec go samodzielnie.

Zobacz wideo. Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych)

Mazurek. Co warto wiedzieć?

Mazurek to tradycyjne ciasto, które piecze się w okresie Wielkanocy. Jest dość niskie i bardzo słodkie. Co ciekawe, w województwie kujawsko-pomorskim mazurek orzechowy został wpisany na na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze".

Jak upiec mazurek?

Zwykle mazurek przyrządza się z kruchego ciasta. Ten tradycyjny przekłada się masą kajmakową bądź orzechową albo marmoladą. Wierzch możemy ozdobić lukrem, polewą, orzechami albo owocami. Mazurki mają różne kształty: kwadratowe, owalne... Jak widać, w przygotowaniu tego smakołyku ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto więc puścić wodze fantazji i upiec mazurek samodzielnie w domu zamiast kupować go w sklepie. Nasi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Przepis na mazurek wg Magdy Gessler

Zdaniem Magdy Gessler polski mazurek jest podstawą świąt wielkanocnych.

- Mazurki dla mnie są cudowne, bo mają najlżejszą postać kruchego ciasta - mówi restauratorka. Podkreśla, że ważne w przygotowaniu mazurka jest użycie żółtek ugotowanych na twardo. Poza tym proporcja mąki i masła musi być idealna.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka na twardo przetarte przez sito
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • sól
  • cukier
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:
Żółtka należy przetrzeć przez drobne sito. Następnie dodać cukier, masło oraz mąkę. Do tego szczypta soli oraz łyżka lodowatej wody. Na sam koniec należy dodać startą skórkę z cytryny. Gdy połączymy ze sobą wszystkie składniki, musimy je zagnieść, zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Po schłodzeniu ciasto układamy na blasze i pieczemy, aż uzyska złoty kolor.

- A to, co ma być na wierzchu, zależy tylko od nas - mówi Magda Gessler.

Przepis na mazurek wg Ani Starmach

Na swojej stronie internetowej znana z programu "Masterchef" Ania Starmach umieściła aż 8 przepisów na mazurek. Wśród nich mazurek cytrynowy, kajmakowy, pomarańczowo-migdałowy, różany, orzechowo-czekoladowy, z białą czekoladą i wiśniami, a także mazurek pełen superfoodów. My prezentujemy Wam przepis na tradycyjny mazurek orzechowy według Ani Starmach.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa orzechowa

  • 300 g chałwy
  • 200 g orzechów włoskich
  • 150 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo
orzechy i gorzka czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta należy połączyć, a następnie zlepić w kulkę i schłodzić w lodówce. Później ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 35–40 minut w 170 stopniach.
Z kolei aby przygotować masę orzechową, miksujemy chałwę z orzechami i śmietanką. Następnie podgrzewamy i wylewamy na upieczone ciasto. Na końcu dekorujemy.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie