Zobacz wideo. Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych)
Mazurek. Co warto wiedzieć?
Mazurek to tradycyjne ciasto, które piecze się w okresie Wielkanocy. Jest dość niskie i bardzo słodkie. Co ciekawe, w województwie kujawsko-pomorskim mazurek orzechowy został wpisany na na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze".
Jak upiec mazurek?
Zwykle mazurek przyrządza się z kruchego ciasta. Ten tradycyjny przekłada się masą kajmakową bądź orzechową albo marmoladą. Wierzch możemy ozdobić lukrem, polewą, orzechami albo owocami. Mazurki mają różne kształty: kwadratowe, owalne... Jak widać, w przygotowaniu tego smakołyku ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto więc puścić wodze fantazji i upiec mazurek samodzielnie w domu zamiast kupować go w sklepie. Nasi bliscy na pewno będą zachwyceni.
Przepis na mazurek wg Magdy Gessler
Zdaniem Magdy Gessler polski mazurek jest podstawą świąt wielkanocnych.
- Mazurki dla mnie są cudowne, bo mają najlżejszą postać kruchego ciasta - mówi restauratorka. Podkreśla, że ważne w przygotowaniu mazurka jest użycie żółtek ugotowanych na twardo. Poza tym proporcja mąki i masła musi być idealna.
Składniki:
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka na twardo przetarte przez sito
- 1 łyżka lodowatej wody
- sól
- cukier
- starta skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Żółtka należy przetrzeć przez drobne sito. Następnie dodać cukier, masło oraz mąkę. Do tego szczypta soli oraz łyżka lodowatej wody. Na sam koniec należy dodać startą skórkę z cytryny. Gdy połączymy ze sobą wszystkie składniki, musimy je zagnieść, zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Po schłodzeniu ciasto układamy na blasze i pieczemy, aż uzyska złoty kolor.
- A to, co ma być na wierzchu, zależy tylko od nas - mówi Magda Gessler.
Przepis na mazurek wg Ani Starmach
Na swojej stronie internetowej znana z programu "Masterchef" Ania Starmach umieściła aż 8 przepisów na mazurek. Wśród nich mazurek cytrynowy, kajmakowy, pomarańczowo-migdałowy, różany, orzechowo-czekoladowy, z białą czekoladą i wiśniami, a także mazurek pełen superfoodów. My prezentujemy Wam przepis na tradycyjny mazurek orzechowy według Ani Starmach.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 70 g mielonych migdałów
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa orzechowa
- 300 g chałwy
- 200 g orzechów włoskich
- 150 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
orzechy i gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta należy połączyć, a następnie zlepić w kulkę i schłodzić w lodówce. Później ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 35–40 minut w 170 stopniach.
Z kolei aby przygotować masę orzechową, miksujemy chałwę z orzechami i śmietanką. Następnie podgrzewamy i wylewamy na upieczone ciasto. Na końcu dekorujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?