nowosci.com.pl

Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi

Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie.Soki

123RF

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/12] Następne

Soki warzywne i owocowe – 10 przepisów na pyszne miksy

Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie.

Soki są bardziej skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych niż owoce i warzywa, co wynika z faktu, że 1 litr takiego napoju powstaje z 1,5-3 kg surowca. Korzystne związki są łatwiej wchłaniane niż z całych owoców i warzyw, ale towarzyszy im zdecydowanie mniejsza ilość błonnika, który pozostaje w pulpie po wyciśnięciu soku.

Po jakie soki najlepiej sięgać?
Warto wybierać takie, które mają choć odrobinę więcej tego składnika niż te klarowne – polecane są soki mętne, z cząstkami miąższu i zagęszczane częścią pulpy bądź przecierem.

Kupując sok w sklepie najlepiej szukać takiego, który ma oznaczenie „100%” – sygnalizuje ono, że w kartonie lub butelce znajdują się wyłącznie składniki danego owocu czy warzywa (lub ich mieszanki). Choć w jego składzie może widnieć zagęszczony sok czy aromat, proporcje związków zawartych w soku odpowiadają tym, jakie są typowe dla produktu wyjściowego.

Dobrze jest natomiast unikać soków dosładzanych (co nie zawsze oznaczone jest na froncie opakowania), choć niektóre ze względu na swój słodki smak wymagają dodatków słodzących, jak np. sok z czarnej porzeczki, aronii czy żurawiny. Zamiast cukru lub tym bardziej sztucznie otrzymanego syropu glukozowego często jako słodzik zawierają sok albo przecier jabłkowy. Taki napój jest o wiele słodszy niż standardowe soki, ale wciąż zawiera tylko naturalne składniki.

W sklepie warto szukać soków bezpośrednio wyciskanych (NFC – not from concentrate, czyli „nie z koncentratu”), najlepiej tylko lekko pasteryzowanych, jak to jest w przypadku tych kilkudniowych. Można je kupić w wielu sklepach, gdzie stoją w lodówkach. Najzdrowsze soki surowe są natomiast dostępne w wybranych punktach (np. gastronomicznych, gdzie są też wyciskane na miejscu) oraz w formie cateringu sokowego.

Soki najlepiej jednak przygotować je w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki, która pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych owoców i warzyw, ew. w sokowirówce. Przygodę z sokami można też zacząć od koktajli, miksując je przy użyciu zwykłego blendera.

Wypróbuj nasze przepisy na pyszne, kolorowe soki z najpopularniejszych składników!

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3