Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021

Mirosława Kruczkiewicz-Siebers
Mirosława Kruczkiewicz-Siebers
Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021
Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021 Janusz WóJtowicz
Przepisy na zupy wielkanocne to coś, czego obecnie często poszukują internauci. Oprócz barszczu białego, to właśnie żurek będzie królować na świątecznych stołach. Jak go przygotować? Czym jest? Najpierw był daniem biedaków, potem zupą jedzoną w czasie postu nie tylko w ubogich domach. Dziś, bynajmniej nie postny, bo z dodatkiem kiełbasy i jajka, gości obowiązkowo na wielkanocnym stole. A także na co dzień, przez cały rok. Ta, jak się uważa, arcypolska potrawa nazwę wzięła od niemieckiego słowa sauer – czyli kwaśny. Bo nieodzownym, podstawowym składnikiem żuru jest zakwas z mąki żytniej, nadający zupie charakterystyczny kwaśny smak.

Tradycyjnie dania wielkanocne: czym jest żur i żurek?

Niektórzy specjaliści od kulinariów rozróżniają żur od żurku. Ten drugi, przygotowywany na Wielkanoc, jest delikatniejszy w smaku, na wywarze nie ze całej włoszczyzny, a jedynie z marchwi i posiekanej natki pietruszki z dodatkiem białej kiełbasy i wędzonki (boczku lub żeberek). Można przygotować też żurek wegetariański, na wywarze z samych warzyw. Do żurku jak i do żuru dodaje się też niekiedy grzyby.

Barszcz biały - sprawdź przepis

Jeszcze inną wersją wielkanocnej zupy jest biały barszcz, gotowany na zakwasie z mąki pszennej i przyprawiany śmietaną. W białym barszczu jest znacznie więcej warzyw. Istnieją też przepisy na biały barszcz na bazie mleka, grzybów i zakwasu, a nawet kwasu z kiszonej kapusty zamiast przygotowanego z mąki.

Oto kilka przepisów na żur, żurek i barszcz biały. Dodajmy, że samodzielnie wykonany zakwas można zastąpić gotowym, ze sklepu.

Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021
Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021 Janusz WóJtowicz

Przepisy na zupy wielkanocne: Jak zrobić żur?

Składniki:

  • 10 dag mąki żytniej na zakwas,
  • 4 szklanki wywaru z mięsa i włoszczyzny,
  • 3 dag mąki,
  • 12 dag śmietany,
  • ząbek czosnku, majeranek,
  • 15-20 dag kiełbasy np. serdelowej.

Wykonanie. Na 2-3 dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas, zalewając żytnią mąkę dwiema szklankami ciepłej wody w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu.

Do przecedzonego wywaru dodać zamieszany zakwas. Z mąki i śmietany zrobić zaprawę, wlać do żuru, zagotować. Dodać majeranek i roztarty z solą czosnek oraz pokrajaną w kostkę kiełbasę i trochę jeszcze pogotować. Ewentualnie dosolić. Żur można ugotować na wywarze z białej kiełbasy, którą potem, pokrojoną, można dodać do zupy.

Serwować z jajkiem na twardo (ewentualnie z ziemniakami lub pieczywem).

Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021
Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021 Wojciech Wojtkielewicz

Zupy wielkanocne - przepisy: żurek wielkanocny

Składniki:

  • 3,5 l wody,
  • 30 dag boczku wędzonego lub 50 dag wędzonych żeberek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • kawałek pora,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 50 dag białej kiełbasy (surowej lub parzonej),
  • 300 dag kiełbasy wiejskiej,
  • 1 l zakwasu (może być gotowy ze sklepu),
  • 25 dag śmietany lub 125 ml śmietanki,
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu.

Wykonanie. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek lub opłukane żeberka. Zagotować. Obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać cebulę i pora. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować około godziny. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać majeranek oraz zakwas. Gotować na małym ogniu przez kolejne ok. 10 minut. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021
Przepisy na zupy wielkanocne. Sprawdź, jak ugotować żurek i barszcz biały! Tych potraw nie powinno zabraknąć na Wielkanoc 2021 Muzeum Etnograficzne w Toruniu

Przepisy na zupy wielkanocne: Żurek w chlebie według Ani Starmach

Składniki na wywar:

  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1,5 l wody,
  • pół selera.

Pozostałe składniki:

  • 4 białe kiełbasy,
  • 4 suszone grzyby,
  • 5 ziemniaków,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 4 małe okrągłe chleby,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanki zakwasu.

Wykonanie. Umyte, obrane warzywa zalać wodą i gotować pod przykryciem. Po 40 minutach wyjąć warzywa, dodać pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotować około 20 minut. Wyjąć kiełbasę, dodać przecedzony zakwas, zagotować, doprawić do smaku chrzanem i majerankiem. Chlebki wydrążyć (można je też lekko podpiec w piekarniku) i napełnić żurkiem. Podawać z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

Wielkanoc 2021: przepis na biały barszcz wg Magdy Gessler (za smaker.pl)

Składniki:

  • 1 l wywaru mięsnego,
  • 20 dag wędzonych żeberek,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 szklanki pszennego zakwasu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4-6 kawałków białej kiełbasy,
  • cebula,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 4-6 jajek,
  • garść majeranku,
  • łyżka chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie. Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas oraz czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.

Tradycyjne zwyczaje na Wielkanoc: Ten paskudny żur!

Na koniec ciekawostka. Kto wie, co znaczy „wybijać żur”? Ten kujawski zwyczaj opisał słynny XIX-wieczny etnograf Oskar Kolberg tak: „Na Kujawach zwykle w Wielki Czwartek wybijają żur, to jest tłuką garnki napełnione popiołem, gnojem, błotem i innemi nieczystościami (niby żurem) o drzwi i okna chałup, a rozbiwszy one, mocno nieraz drzwi i okna popaskudzą.”

Wszystko to czyniono z niechęci do żuru, zupy, która była podstawą diety w czasie Wielkiego Postu i do Wielkanocy zdążyła się mocno znudzić. Tłuczenie garnków z szaroburą zawartością o drzwi sąsiada określano jako „wybijanie żuru”. Zajmowała się tym głównie młodzież męska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska