MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przesmaż mięso mielone z pomidorami z puszki i ziołami. Gdy zawiniesz tortillę, zyskasz specjał nie tylko na imprezę. Goście będą zachwyceni

Anna Daniluk
Szybka tortilla z mięsem mielonym i serem to świetna przekąska na lunch w pracy lub niecodzienny obiad.
Szybka tortilla z mięsem mielonym i serem to świetna przekąska na lunch w pracy lub niecodzienny obiad. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Tortille z mięsem mielonym będą strzałem w dziesiątkę. To świetny wybór na codzienny posiłek lub na imprezową przekąskę w gronie znajomych. W tym daniu łączę delikatne mięso mielone z indyka, pomidory z puszki i pełnoziarniste placki tortilla. W ten sposób przygotujesz danie inspirowane kuchnią meksykańską. Idealne danie do zrobienia w 30 minut.

W skrócie:

Szybka tortille z mięsem mielonym to prawdziwy rarytas, który możesz zrobić w dwa kwadranse. Oryginalne burrito często przygotowuje się z mięsa wołowego lub wieprzowego. Zazwyczaj robię lżejszą wersję dania z mięsa indyka. Możesz dopasować go do swojego gustu. Składnikiem, który z pewnością przełamuje tradycyjne przygotowanie, są pieczarki. Dodadzą daniu głębszego smaku. Wypróbuj domowe tortille z mięsem mielonym i serem.

Tortilla z mięsem mielonym – prosty przepis na przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka,

  • 2-4 placki tortilli (w zależności od rozmiaru),

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 czerwona papryka,

  • 100 g pieczarek,

  • 20 g fasoli czerwonej lub białej,

  • 1/2 puszki krojonych pomidorów,

  • 50 g tartego sera np.: mozzarella,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

  • Sól i pieprz do smaku,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.

Do podania:

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżka posiekanej kolendry,

  • 1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany.

Jak zrobić tortillę z mięsem mielonym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj pieczarki i obierz ze skórki. Posiekaj na plasterki.

  2. Następnie pokrój cienko cebulę i czosnek. Paprykę posiekaj w cienkie plasterki.

  3. Rozgrzej patelnię  z olejem rzepakowym.  Wrzuć cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj przyprawy. Smaż do nabrania złotego koloru.

  4. Dodaj paprykę, smaż 5 minut i dodaj pomidory z puszki. Dorzuć fasolę. Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. Placki tortilli zwilżone wodą, podgrzej na patelni przez 20 sekund z obu stron.

  6. Na środku każdego placka połóż 4 łyżki podsmażonego mięsa mielonego i posyp startym serem.

  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.

  8. Tortillę z mięsem mielonym zawiń w kopertę, zaczynając od dołu i zamykając ściśle od prawej do lewej strony.

  9. Przed podaniem możesz dodatkowo podgrzać tortille na grillu elektrycznym.

Do tortilli z mięsem mielonym możesz dodać także półplasterki awokado, pomidora lub zrobić klasyczne guacamole. Dodać liście świeżego szpinaku, a także skropić tortille sokiem z limonki. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

 

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska