W skrócie:
Szybka tortille z mięsem mielonym to prawdziwy rarytas, który możesz zrobić w dwa kwadranse. Oryginalne burrito często przygotowuje się z mięsa wołowego lub wieprzowego. Zazwyczaj robię lżejszą wersję dania z mięsa indyka. Możesz dopasować go do swojego gustu. Składnikiem, który z pewnością przełamuje tradycyjne przygotowanie, są pieczarki. Dodadzą daniu głębszego smaku. Wypróbuj domowe tortille z mięsem mielonym i serem.
Tortilla z mięsem mielonym – prosty przepis na przekąskę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g mięsa mielonego z indyka,
2-4 placki tortilli (w zależności od rozmiaru),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
100 g pieczarek,
20 g fasoli czerwonej lub białej,
1/2 puszki krojonych pomidorów,
50 g tartego sera np.: mozzarella,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
Sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Do podania:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanej kolendry,
1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietany.
Jak zrobić tortillę z mięsem mielonym?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj pieczarki i obierz ze skórki. Posiekaj na plasterki.
Następnie pokrój cienko cebulę i czosnek. Paprykę posiekaj w cienkie plasterki.
Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym. Wrzuć cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj przyprawy. Smaż do nabrania złotego koloru.
Dodaj paprykę, smaż 5 minut i dodaj pomidory z puszki. Dorzuć fasolę. Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Placki tortilli zwilżone wodą, podgrzej na patelni przez 20 sekund z obu stron.
Na środku każdego placka połóż 4 łyżki podsmażonego mięsa mielonego i posyp startym serem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
Tortillę z mięsem mielonym zawiń w kopertę, zaczynając od dołu i zamykając ściśle od prawej do lewej strony.
Przed podaniem możesz dodatkowo podgrzać tortille na grillu elektrycznym.
Do tortilli z mięsem mielonym możesz dodać także półplasterki awokado, pomidora lub zrobić klasyczne guacamole. Dodać liście świeżego szpinaku, a także skropić tortille sokiem z limonki. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?