MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przysmaki na Dzień Kota 2022. Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli mruczków. Jakie produkty są dla kotów zakazane?

Anna Daniluk
„Kocie smaki” to pierwsza książka kucharska skierowana do opiekunów kotów.
„Kocie smaki” to pierwsza książka kucharska skierowana do opiekunów kotów. /materiały prasowe Wydawnictwa Otwartego
Miłośnicy kotów często zastanawiają się, czym karmić swoich ulubieńców, żeby dogodzić ich podniebieniom, ale nie zaszkodzić. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk, technik weterynarii, w książce „Kocie smaki. O zbilansowanej diecie dla kotów” opisała najważniejsze zasady żywienia naszych pupili oraz podzieliła się przepisami na zdrowe i smaczne potrawy. Sprawdź przepis na tatara, idealny na Dzień Kota, który obchodzimy 8 sierpnia.

Spis treści

Kocie smaki, czyli jak karmić koty

Odpowiednie karmienie kotów jest szczególnie ważne dla ich zdrowia, samopoczucia i pięknej, błyszczącej sierści. Zoodietetyczka Agnieszka Cholewiak-Góralczyk napisała książkę, w której tłumaczy, w jaki sposób odżywiać domowe kocury. Podaje też sprawdzone przepisy na dania. Sama od lat karmi swoje koty według zasad diety BARF, czyli Biologically Appropriate Raw Food (biologicznie odpowiednie, surowe pożywienie).

W „Kocich smakach” autorka pisze o potrzebie zmiany diety i nauce prawidłowych nawyków żywieniowych. Publikacja jest dla każdego, kto chce przyrządzać samodzielnie posiłki dla swojego zwierzęcia lub już to robi. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk podkreśla jednak, że nie ma dwóch takich samych kocich organizmów, ani uniwersalnej karmy. Dzięki jej książce możemy jednak poznać kocie nawyki i lepiej zrozumieć zachowania naszych pupili.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię dotyczącą żywienia kotów

„[...]Dodam do tego, że kot to nie mały pies, to nie jest też ludzki niemowlak. Kot to kot i ma jeść to, co dobre dla kota! - pisze we wstępie autorka. - Jakość produktów dla kotów ma być taka, jak dla ludzi, ale kompozycja menu musi być dostosowana do potrzeb zwierząt” – dodaje.

Dieta dla kota

„Kocie smaki” zachęcają do korzystania ze świeżych składników i regularnego kontrolowania stanu zdrowia kota. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk dopuszcza żywienie naszych pupili wysokomięsną, dobrej jakości karmą z puszki na zmianę z posiłkami z jej przepisów. Przy czym zaznacza, że stworzyła książkę polecającą dania dla zdrowych i dorosłych kotów. Zachęca też do określenia zapotrzebowania energetycznego dla konkretnego zwierzaka. W książce podane zostały kalorie na 100 g produktu.

Co ciekawe, nie znajdziemy tu przepisów wegetariańskich i wegańskich. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk jako kocia behawiorystka zauważa, że koty to zwierzęta mięsożerne i taką dietę dla nich zaleca. Zauważa, że pozbawianie kota białka pochodzenia zwierzęcego zawartego w mięsie i podrobach nie jest optymalnym żywieniem. Zachęca też do karmienia zwierząt zgodnie z ich potrzebami.

Warto dodać, że W „Kocich smakach” znajdziemy też przepisy dla ludzi. Na przykład tatar dla każdego (przepis na końcu artykułu) zje również opiekun kota. Autorka zaleca, by przyrządzając koci posiłek, pamiętać o suplementacji i odpowiednio go bilansować.

Nie dla kota... mleko

Książka wypełniona jest szczegółową wiedzą dotyczącą gotowania dla domowych mruczków. Obala też mity żywieniowe i przestrzega przed karmieniem kotów szkodliwymi dla nich produktami, jak:

  • mleko,
  • cebula,
  • czosnek,
  • czekolada,
  • winogrona,
  • ciasto drożdżowe.

Przestrzega również przed pojeniem zwierząt alkoholem.

Przepisy na kocie przysmaki

W rozdziale 8., zatytułowanym „Czas do kuchni”, mamy zaprezentowane przepisy na jedzenie dla kotów. Warto wspomnieć, że składniki nadają się również na danie dla opiekuna. Przedstawiamy przepisy na tatar dla kota i danie dla ludzi.

„Kocie smaki” to pierwsza książka kucharska skierowana do opiekunów kotów.

Przysmaki na Dzień Kota 2022. Stworzyła książkę kucharską dl...

Tatar dla kota – przepis

Składniki:

  • 500 g wołowiny  – rozbratel (to już nieco trudniejsze mięso, a więc małe objaśnienie: jest to mięso z kością z przedniego odcinka górnej partii piersiowej, okryte warstwą tłuszczu zewnętrznego),
  • 100 g serca wołowego,
  • 1 żółtko jaja kurzego  – w przypadku alergii nie stosować, skorzystać z zamiennika,
  • 40 g wątroby wołowej,
  • 100 ml wody, a w wersji gotowanej warto skorzystać z wody z gotowania mięsa; możesz potrzebować jej nieco więcej, aby posiłki nie były zbyt suche!

Suplementacja:

  • 1 g tranu z wątroby dorsza Lunderland,
  • 1 g suplementu kelp Barfeed,
  • 2 g drożdży browarniczych nieaktywnych,
  • 4 g krwi wołowej suszonej Meatlove  – nie podawać w razie alergii na wołowinę bądź zastąpić hemoglobiną suszoną wieprzową,
  • 1 miarka witaminy E Barfeed,
  • 4 g mączki ze skorupek jaj kurzych  – w przypadku alergii zastosować węglan wapnia Meatlove,
  • 3 g soli himalajskiej niejodowanej,
  • 1 g tauryny.

Przygotowanie:

  1. Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez kota.
  2. Gotujemy, jeśli chcemy.
  3. Suplementy rozrabiamy w wodzie.
  4. Mieszamy wszystko razem.
  5. Porcjujemy i pakujemy.

Coś dla ludzi/Tatar wołowy - przepis

Składniki:

  • 250 g rostbefu wołowego,
  • 3 żółtka (najpyszniejsze według mnie są te od kurek zielononóżek),
  • 2 ogórki kiszone średniej wielkości,
  • 75 g marynowanych grzybków (najlepiej kurki albo prawdziwki),
  • mała biała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • narzędzia: ostry nóż to podstawa!

Przygotowanie:

  1. Schłodzone mięso łatwiej się kroi, więc wrzuć je do zamrażarki na 15 minut, zanim zaczniesz działania. Posiekaj je bardzo ostrym nożem (uwaga na palce!).
  2. Cebulkę, ogórki i grzybki pokrój w drobną kostkę, a posiekane mięso wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  3. Uformuj dwa krążki (albo jeden wielki, jak chcesz zjeść wszystko samodzielnie) i wbij do środka samo żółtko ze sparzonego wcześniej jajka.
  4. Wokół mięsa ułóż cebulkę, grzybki, ogórki i serwuj od razu. Najlepiej smakuje z tostem z razowego chleba posmarowanym masełkiem.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Otwartego. Książka dostępna jest w sklepie wydawnictwa.

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska