MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Puszysty drożdżowy leniwiec z jabłkami na deser. Upiecz najprostsze ciasto bez wyrabiania. Najlepszy przepis na placek jabłkowy

Wideo
od 16 lat
Drożdżowy leniwiec z jabłkami to wyśmienite ciasto, przy którym się nie napracujesz. Nie musisz nic miksować, zagniatać czy wyrabiać – banalnie proste przygotowanie z pewnością cię mile zaskoczy. Wypiek jest pachnący, puszysty i delikatny. To rewelacyjna drożdżówka na deser. Sprawdź i wypróbuj przepis na prosty placek z jabłkami.

W skrócie:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Mam dla ciebie przepis na drożdżowy leniwiec z jabłkami. Takie ciasto przygotowuje się szybko, bez wyrabiania. Za każdym razem, gdy je robię, nie mogę się nadziwić, jakie jest pyszne, delikatne, a zarazem banalnie proste. Naprawdę robi się go wyjątkowo leniwie. Składniki układamy warstwami, a po godzinie mieszamy kilkoma ruchami łyżki. Pyszne jabłka w cynamonie i łatwa maślana kruszonka tworzą razem rewelacyjne połączenie. Dodatkowo ozdobiłam wypiek prostym lukrem, ale nie jest to konieczne. Ciasto i tak jest idealnie słodkie i pięknie wygląda. Serdecznie polecam.

Drożdżowy placek z jabłkami
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Przepis na drożdżowy leniwiec z jabłkami

Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas na odstawienie i pieczenie ciasta.
Porcja na: dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,

Ciasto:

  • 100 g drożdży świeżych,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,

Kruszonka:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 110 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • opcjonalnie lukier: 6 łyżek cukru pudru + ok. 1 łyżka wrzątku.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania? Przepis z jabłkami i kruszonką

Przygotowanie:

  1. Na początek odmierz wszystkie składniki ciasta.
  2. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  3. W dużej misce układaj warstwami: pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i szczyptę soli.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
  5. W tym czasie zrób kruszonkę: w misce wymieszaj łyżką mąkę z cukrem, wanilią, szczyptą soli i rozpuszczonym, gorącym masłem. Schowaj całość do lodówki.
  6. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
  7. Odstawione na minimum godzinę składniki na ciasto drożdżowe wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia. Nie musisz długo mieszać czy miksować ciasta.
  8. Przełóż łyżką ciasto drożdżowe do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na ciasto wyłóż jabłka w cynamonie.
  10. Wierzch posyp kruszonką (rozcieraj ciasto palcami, by przypominało mokry piasek).
  11. Piecz ciasto ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
  12. Gotowe ciasto wystudź. Możesz je dodatkowo polukrować. Smacznego!

Czytaj także: Smażone jabłka w cieście naleśnikowym – idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Pyszne, pachnące masłem i wanilią drożdżowe ciasto z jabłkami, przy którym się nie napracujesz. Zobacz banalnie prosty przepis.

Puszysty drożdżowy leniwiec z jabłkami na deser. Upiecz najp...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska