Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Ktoś zniszczył Pomnik Bohaterów Ziemi Gorlickiej

Ktoś zniszczył Pomnik Bohaterów Ziemi Gorlickiej

Noc spadających gwiazd w maju. Eta Akwarydy - wyjątkowy spektakl na niebie!

NOWE
Noc spadających gwiazd w maju. Eta Akwarydy - wyjątkowy spektakl na niebie!

Polecamy

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Czy nowa przeglądarka wyprze Chrome'a i Firefoxa? Poznaj Arc na Windows

Polak walczy o półfinał debla. Wymagające zadanie w prestiżowym turnieju

Polak walczy o półfinał debla. Wymagające zadanie w prestiżowym turnieju

Pijany kierowca uszkodził przyłącze gazowe w Nakle. Ewakuowano mieszkańców

Pijany kierowca uszkodził przyłącze gazowe w Nakle. Ewakuowano mieszkańców