Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku. Jak przyrządza ją Magda Gessler, a jak Ania Starmach? Oto najlepsze przepisy na rybę po grecku!

Sara Watrak
Sara Watrak
Marek Zakrzewski/Polskapresse
Ryba po grecku to jedno z najczęściej przyrządzanych przez Polaków dań na wigilię. Warto poznać najlepsze przepisy. Te zaproponowane przez Magdę Gessler i Anię Starmach z Masterchefa robią furorę. Jak przygotować najlepszą rybę po grecku? Co zrobić, by wszyscy się nią zajadali? Sprawdźcie przepisy! W końcu wigilia to nie tylko karp i śledzie. Ryba po grecku to danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto przyrządzić ją w tegoroczne święta.

Ryba po grecku: co warto wiedzieć?

Ryba po grecku coraz częściej pojawia się na wigilijnych stołach Polaków. Skąd wzięła się nazwa tego dania? Co ciekawe, w Grecji nikt o rybie po grecku nie słyszał! Możliwe jednak, że potrawa ta skojarzyła się komuś z popularnymi w krajach basenu Morza Śródziemnego warzywami duszonymi w oliwie. Podaje się je na zimno - podobnie rybę po grecku można serwować bez podgrzania. Grecy chętnie zajadają się także rybami w różnej postaci i być może stąd wzięła się nazwa popularnej, świątecznej potrawy.

Polecamy

Ryba po grecku: jak przyrządzić najlepszą rybę po grecku?

Podstawą dania są kawałki smażonej ryby w sosie warzywnym. Najczęściej dodaje się do niego:

  • tartą marchewkę,
  • pietruszkę,
  • seler,
  • cebulę,
  • koncentrat pomidorowy.

Sposobów na przyrządzenie ryby po grecku jest mnóstwo. Poznajcie najlepsze przepisy!

Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler

Ryba po grecku według receptury Magdy Gessler to prawdziwy hit. Jak ją przyrządzić? Oprócz tradycyjnych warzyw w przepisie znajdziecie m.in. cukinię.

Najlepszą rybę po grecku, na którą zawsze czekałam w czasie wigilijnym, robiła moja mama Olga. Teraz moje dzieci czekają na moją rybę po grecku, ale nie może ona dorównywać tej, którą robiła mama. Mama zawsze robi najlepsze rzeczy dla dzieci. Jeśli chce jej się gotować - mówi Magda Gessler.

Składniki:

  • filet lub polędwica z dorsza -1 kg świeża lub mrożona
  • bakłażan 4 szt. pieczony na czarno
  • cukinia 2 szt.
  • papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku.
  • pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku
  • seler 1 szt.
  • marchew, pietruszka po 2 szt.
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki
  • świeża kolendra lub natka pietruszki- 2 pęczki
  • koncentrat pomidorowy
  • sok z 12 cytryn

Sposób przyrządzenia:
Bakłażany i paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Następnie dokładamy pomidory. Pieczemy warzywa, do chwili gdy bakłażan będzie czarny. Rybę solimy i obtaczamy w mące. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu, zupełnie jak pączki. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce. Później grillujemy na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w plasterki i także grillujemy. Kolejny krok to obranie papryki i bakłażana ze skórki. Pomidora i resztę warzyw przekładamy do miski. Dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z sokiem z cytryny i przyprawami oraz kolendrą. Mieszamy, a następnie układamy warstwami w naczyniu: na przemian dorsz i warzywa.

Ja wzbogaciłam rybę po grecku o moje pojęcie Grecji. Grecja bez bakłażana, cukinii, papryki i pomidora praktycznie nie istnieje. W Polsce robi się ją zazwyczaj trochę na ubogo, bo tylko z marchwią, selerem, warzywami korzennymi i pietruszką. A co dopiero gdy dodamy do niej pieczonego pomidora, pieczoną paprykę, pieczonego bakłażana. Aż mi się robi ślinotok w ustach. Do tego jeszcze dobre przyprawy i na dobrym oleju. Ja to robię na oliwie pół na pół z olejem rzepakowym - radzi Magda Gessler.

Ryba po grecku według przepisu Ani Starmach

Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjną wersję ryby po grecku, oto przepis Ani Starmach.

Składniki:

  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 0.5 dużego selera
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę należy pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut. Po chwili dorzucamy resztę warzyw. Smażymy kilka minut. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz bulion lub wodę. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie należy odlać część płynu i wymieszać go z koncentratem. Dodajemy powstałą miksturę do warzyw. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 15 minut. Rybę z kolei doprawiamy solą i pieprzem oraz dzielimy na mniejsze filety. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor. Na koniec przekładamy rybę do naczynia i przykrywamy warzywami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska